Eerste indruk: HTC One A9

Eerste indruk: HTC One A9

29 oktober 2015 om 09:00
Laatste update: 27 april 2018 om 19:59

De HTC One A9: goed geluid, prima camera, en een iPhone-achtig ontwerp. Maar gaat dit toestel HTC uit de brand helpen?

De HTC One A9 is een iPhone-replica, daar kun je niet omheen. We hebben hem op de redactie naast een grijze iPhone 6 gelegd en op meerdere vlakken tonen de telefoons gelijkenis. Zo zitten de antennestrepen op dezelfde plek en lijkt het wel alsof HTC gewoon een iPhone-lens naar het midden geschoven heeft. 'Design worth imitating', staat er heel toepasselijk op HTC's website. Maar dat maakt het ontwerp er niet minder op, met de 'brushed-aluminium'-behuizing ziet hij er behoorlijk high-end uit.

Minder krachtig

Onder de kap is het toestel minder vergelijkbaar met de iPhone. De A9 heeft een Qualcomm Snapdragon 617-processor, minder krachtig dan de high-end toestellen van dit moment. Het toestel heeft een 5 inch full-hd amoled-scherm, vanaf 16 GB aan opslagruimte dat met micro-sd-kaartjes is uit te breiden tot 2 terabyte, vanaf 2 GB RAM en een accu van 2150 mAh. Voor een adviesprijs van 599 euro is dit een beetje onder de maat.

Camera

De 13 megapixel-camera bevalt wel beter dan verwacht. Met een resolutie van 13 megapixel maakt de camera goede beelden. De optische beeldstabilisatie is in het begin nog even wennen - soms lijkt het beeld een beetje te vervormen - maar eenmaal filmend komt dit tot zijn recht. Je kunt ook gemakkelijk switchen naar bijvoorbeeld de hyperlapse- of panorama-modus.

BoomSound-audio

De A9 komt met HTC Boomsound-audio en samen met Dolby Audio Surround geeft dit een uitstekende audiokwaliteit als je een koptelefoon insteekt. De bas dreunt echt diep door en de versterker weet door elke soort koptelefoon een flink geluid te pompen. HTC heeft ook ondersteuning voor 'hd-audio (24-bit, 192KHz voor de audiofielen) toegevoegd.

De speakers van de telefoon vallen wel wat tegen. HTC heeft de speakers namelijk verplaatst van de voorkant, zoals in de voorganger One M9, naar de onderkant.

Vingerafdrukscanner

Wat niet meer kan ontbreken op de smartphones in deze prijsklasse is de vingerafdrukscanner. De vingerafdrukscanner is verwerkt in de rechthoekige thuisknop, die je overigens alleen hoeft aan te raken om te bedienen. De vingerafdruk werkt snel en is makkelijk in te stellen. De scanner moet met mobiel betalen van Android Pay voor een snelle ervaring zorgen. Dat lijkt deze vingerafdrukscanner wel waar te gaan maken.

Prijs en beschikbaarheid

In Nederland gaat de HTC One A9 599 euro kosten, dat is opvallend duur als je kijkt naar de prijs in de VS: 399 dollar, omgerekend zo'n 360 euro. Die prijs is een tijdelijke promotie en gaat na een week met 100 dollar omhoog. Het toestel is vanaf begin november verkrijgbaar in zilver, grijs en goud.

HTC heeft het financieel moeilijk op dit moment. Het bedrijf verliest veel marktaandeel door flinke concurrentie van onder andere Samsung en Apple. HTC is daarom wereldwijd bezig met een grote reorganisatie, in augustus verloren er 2300 mensen hun baan. Bovendien stapte het Europees gezicht van HTC, Mark Moons, vorige week op. Of dat te maken heeft met de reorganisatie, is niet duidelijk.

Gaat de HTC One A9 het bedrijf uit de brand helpen? In Nederland is het toestel flink aan de prijs. Voor iets meer geld heb je een high-end toestel van bijvoorbeeld Samsung en Apple. Door de lagere prijs in de VS kan het toestel daar misschien meer succes hebben. Maar in Nederland zal de prijs toch echt omlaag moeten.

Lees ook:

Tweede indruk: iPhone 6S

Tweede indruk: Nexus 5X

Eerste indruk: Wileyfox Swift en Wileyfox Storm

Lees meer over:

Deel via