Eerste indruk: Samsung Galaxy S6 Edge+

Eerste indruk: Samsung Galaxy S6 Edge+
13 augustus 2015 om 15:01
Laatste update: 27 april 2018 om 22:03

De nieuwe Galaxy S6 Edge+ is een grote smartphone zonder stylus, maar wel met twee gebogen schermranden.

Lees ook: Samsungs Note 5 komt niet naar Nederland

Samsung is hét bedrijf dat de grote smartphone populair heeft gemaakt. De eerste Galaxy Note kwam in 2011 uit en schudde met zijn toentertijd grote 5,3 inch-scherm de smartphonemarkt op zijn kop. Wat bleek: heel veel consumenten wilden een smartphone met een groot scherm. In 2015 komt Samsung met de vijfde Galaxy Note, maar brengt het in Europa enkel zijn andere grote vlaggenschip uit: de Galaxy S6 Edge+.

De Galaxy S6 Edge+ beschikt niet over een stylus, maar wel over twee gebogen Edge-schermranden. Het succes van de Galaxy S6 Edge zorgt ervoor dat Samsung kiest om zijn nieuwe vlaggenschip ook onder de populaire Galaxy S-lijn uit te brengen. De Edge-variant is net als de Galaxy Note een ietwat onverwachte hit: het design is uniek, stijlvol en ook nog eens handig.

De Edge

Omdat de S6 Edge+ een grotere variant van de S6 Edge is, beschikt de smartphone over dezelfde twee gebogen zijkanten. Dit fraaie ontwerp is een echte eyecatcher en de bolling zorgt ervoor dat je de smartphone ook nog eens fijn vasthoudt. Door de Edge-randen voelt het grote 5,7 inch scherm (2560 bij 1440 pixels) helemaal niet zo groot aan. Sterker nog: de telefoon is eigenlijk best slank. Eén probleem: zelfs voor de mensen met hele grote handen kun je nog steeds niet met je duim de linker- of rechterbovenhoek bereiken.

Aan de onderkant van het grote heldere amoled-scherm is een vingerafdrukscanner te vinden; dezelfde als op de S6 en S6 Edge. De scanner werkt rap en in tegenstelling tot het swipen bij de S5 hoef je er enkel op te drukken. Binnen een seconde wordt je vingerafdruk herkend en de smartphone ontgrendeld. De scanner werkt eveneens samen met een reeks apps, waaronder verschillende apps voor bankieren en je wachtwoorden.

Het design is volgens Samsung wel "sterker en krasbestendiger" dan de huidige S6 Edge, waaronder de glazen achterzijde. De smartphone zou ook 27 procent sneller draadloos worden opgeladen. Dat is fijn, want je krijgt er bij de S6 Edge+ standaard een draadloze oplader bij. Plaats het toestel met zijn rug op de oplader en het apparaat laadt automatisch op.

Snel en krachtig

De hardware is grotendeels gelijk aan de S6 en S6 Edge: een rappe Exynos 7-chip met octacore-processor, 32/64GB aan opslagruimte en een 16 en 5 megapixel-camera. Het RAM-geheugen is verhoogd van 3 naar 4GB en ook de accu is met 3000 mAh wat groter. Die extra mAh's moeten het grotere scherm compenseren.

Vanuit de doos draait de Galaxy S6 Edge+ op Android 5.1 Lollipop met Samsungs TouchWiz-skin. Deze skin is de afgelopen jaren flink verbeterd, maar kent nog wel zijn kuren. Zo is Samsungs software wat zwaar, waardoor zelfs de krachtige hardware hier en daar een hapering vertoont.

Het groote probleem is echter de RAM-bug, die ervoor zorgt dat het systeem inactieve apps uit het werkgeheugen gooit. Deze zorgt bij veel S6- en S6 Edge-gebruikers voor problemen, en het is maar de vraag of de extra GB aan RAM-geheugen voor verbetering kan zorgen. Samsung kan het probleem oplossen door een firmware-update uit te rollen, maar vooralsnog houdt het bedrijf zich angstvallig stil.

Livestreamen

De software van de S6 Edge+ is wel op enkele punten vernieuwd. Zo kan de gebruiker bij het naar binnen vegen vanaf de zijkant van het scherm in plaats van zijn vijf favoriete contactpersonen ook zijn vijf favoriete apps bereiken. Deze zogeheten People-widget is goed ontvangen door S6 Edge-gebruikers, en het is fijn dat Samsung zo'n feature van een update voorziet.

Andere belangrijke veranderingen voert Samsung in de camera-app door. Zo kunnen gebruikers voortaan softwarematige stabilisatie bij beelden doorvoeren of gemakkelijker een slowmotion-video maken. Ook livestreaming is een belangrijk onderdeel bij de S6 Edge+: via de camera-app kun je de beelden van de camera via YouTube livestreamen en de link naar de livestream via sociale media delen. Hiervoor werkt Samsung samen met Google.

Een laatste grote softwarematige update is het nieuwe SideSync, het programma van Samsung waarmee gebruikers hun smartphone of tablet via de pc kunnen versturen. Met het nieuwe SideSync kunnen gebruikers op alle inkomende meldingen reageren - van WhatsApp tot Slack - en het scherm van hun mobiele apparaat op de pc of laptop mirroren. Dit biedt je de optie om bijvoorbeeld jouw favoriete mobiele game op het grote scherm van je pc of laptop te spelen.

Blackberry-taferelen

De meest opmerkelijke aankondiging tijdens de presentatie van de S6 Edge+ is de onthulling van de toetsenbordcover. Het accessoire maak je vast aan de achterkant van de smartphone, waarna het toetsenbord magnetisch aan de voorkant klikt. Het scherm past zich automatisch aan, waardoor je met fysieke toetsen een e-mail of berichtje kunt typen.

Het gebruik van het toetsenbord vergt wat oefening. Het accessoire is vrij breed, waardoor de smartphone niet altijd even stabiel in de hand ligt. Ook het indrukken van de fysieke knopjes gaat wat minder soepel dan we vroeger bij een Blackberry gewend waren. Als je het toetsenbord niet meer nodig hebt, maak je 'm aan de achterkant vast.

Dat een accessoire nog lelijker kan, bewijst Samsung met de glitterhoesjes. De hoesjes komen in verschillende kleuren en glinsteren een eind weg, maar laten de smartphone vooral goedkoop eruitzien. De Galaxy Note-lijn was altijd met name populair bij zakenlui en vrouwen, en mogelijk wil Samsung met de toetsenbordcover en de glitterhoesjes deze twee groepen tegemoetkomen.

De prijzen van de accessoires zijn vooralsnog onbekend, maar ze komen tegelijkertijd met de S6 Edge+ uit; begin september. De smartphone gaat 799,99 euro voor de 32GB-versie.

Conclusie

De Galaxy S6 Edge+ wordt met 799,99 euro goedkoper in de markt gezet dan de S6 Edge, maar zal voor velen nog steeds een toestel zijn dat mensen in combinatie met een abonnement halen. De combinatie van het stijlvolle nieuwe design met de Edge-randen zorgen ervoor dat je een echte premium smartphone hebt. Het grote scherm is weer geschikt voor series kijken via Netflix of foto's en video's schieten met de uitstekende camera.

De keuze van Samsung om de Galaxy Note 5 niet in Nederland uit te brengen, is gewaagd maar niet onlogisch. De Galaxy S-lijn is populair en de Edge-randen zijn veel bijzonderder dan een stylus. Na een halfuurtje met de fraaie S6 Edge+ te hebben gespeeld, zijn we de Galaxy Note-lijn al eigenlijk weer vergeten.

Lees ook: Samsungs Note 5 komt niet naar Nederland

Lees meer over:

Deel via