Eerste indruk: Samsung Galaxy S6
Samsung is eindelijk ook overgestapt op metaal en glas in de nieuwe Galaxy S6. Hoe pakt dat uit?
Het heeft jaren geduurd, maar Samsung is nu ook in zijn high-end Galaxy S-lijn afgestapt van het gebruik van een kunststof behuizing. De nieuwe Galaxy S6 en S6 Edge hebben een metalen frame en zowel aan de voor- als achterkant Gorilla Glass. We hebben in Barcelona een tijdje met de Galaxy S6 mogen spelen, de S6 Edge stond nog achter glas.
Door de nieuwe materialen voelt het toestel meteen luxueuzer aan. Fijn is dat de rand een beetje gebold is, zodat de overgang van scherm naar rand prettig aanvoelt. De glazen achterkant glimt en glanst lekker maar is helaas ook een magneet voor vingerafdrukken. Toch wel een minpuntje.
Draadloos opladen
Samsung had ook voor een mooie achterkant van geborsteld aluminium kunnen kiezen, zoals bij de fraaie HTC One M9 en de iPhone. Jammer, maar de glazen achterkant heeft wel een voordeel: hierdoor is ondersteuning voor draadloos opladen mogelijk. De S6 ondersteunt zelfs twee verschillende standaarden voor 'wireless charging': Power Matters en Qi. Die laatste gebruikt Ikea nu ook in zijn nieuwe lampen en tafeltjes met draadloze oplaadfunctie. Je kan de S6 dus straks op het plus-teken op de Ikea-producten leggen om hem op te laden zonder kabeltjes.
Vingerscanner werkt nu wel goed
De S6 is ondanks de make-over wel meteen te herkennen als een Samsung-toestel, vanwege de ronde hoeken en de ovalen homeknop onder het scherm. Die homeknop is ook verbeterd: de vingerafdrukscanner in de knop werkt niet alleen meer met vegen, je kan ook je vinger op de knop houden (net als bij de Touch ID-sensor in de iPhone). De eerste ervaring is dat dit een stuk fijner en nauwkeuriger werkt dan vegen. Unlocken van het toestel met je vinger werkt nu eindelijk goed, wat bij de S5 nog niet het geval was.
Vergeleken met de S5 heeft Samsung meerdere zaken vaarwel gezegd. Zo is het toestel niet meer waterdicht, is de achterkant niet open te maken zodat je de accu kan verwisselen en is het microsd-kaartslot verdwenen. Ter compensatie heeft het standaardmodel nu 32 in plaats van 16 GB.
Accuduur: de grote vraag
Het 5,1 inch amoled-scherm is lekker fel en heeft nu meer pixels: 2560x1440, oftewel '2K'. Je kan je afvragen of full-hd niet genoeg is voor dit schermformaat. Een 2K-scherm vreet namelijk ook meer stroom. Gelukkig is de nieuwe eigen chip die Samsung gebruikt waarschijnlijk niet alleen sneller maar ook zuiniger, doordat hij een slag kleiner is geworden. De accu is echter ook iets kleiner vergeleken met de S5 (2500 mAh). In de praktijk zal moeten blijken wat de gevolgen voor de accuduur precies zijn.
Fijne camera's, lelijke software
De lens van de 16 megapixel-camera heeft een hogere lichtgevoeligheid (f/1.9) en heeft optische beeldstabilisatie. Dit alles moet zorgen voor betere foto's in donkere situaties. De camera werkte in onze test echt opvallend snel. De camera aan de achterkant steekt nogal uit en daar kan je last van hebben als je het toestel probeert te gebruiken als hij op tafel ligt.
De frontcamera heeft 5 megapixel en je kan ook selfies maken door je vinger op de hartslagsensor naast de cameralens te houden. Dat werkt nog best aardig. De camerasoftware is ook wat overzichtelijker geworden.
Even een selfie maken met de Galaxy S6, terwijl Nu.nl-redacteuren aan een wijntje nipten.
De autofocus is lekker rap in de S6-camera. Geen slecht kiekje gezien de omstandigheden.
Samsungs TouchWiz-software is trouwens helaas nog altijd niet erg stijlvol. Aan de vormgeving is nauwelijks iets veranderd: dezelfde felle kleuren en icoontjes. Wel levert Samsung nu gelukkig veel minder overbodige apps mee dan voorheen.
Conclusie
De Galaxy S6 is eigenlijk wat de S5 had kunnen zijn: een high-end toestel in een jasje dat past bij de hoge prijs (699 euro). De S6 voelt fijn aan en ziet er beter uit. Maar helaas is de achterkant niet ook van metaal, zoals de randen, want het glas zit snel vol vingerafdrukken. De vingerafdrukscanner in de homeknop werkt nu wel prettig. Ook goed: de verbeterde camera's en de ondersteuning voor draadloos opladen.
De accuduur is nog een vraagteken, vanwege het scherm met de (niet echt nodige) hogere 2K-resolutie en de kleinere accu. Dat moet Samsungs nieuwe, zuinigere chip dan weer compenseren. Sommige mensen zullen de micro-sd-ingang en verwisselbare accu missen. En het wordt nu ook wel tijd dat Samsung de TouchWiz-software eens wat mooier maakt.