Geluid is het nieuwe voelen bij virtual reality

Geluid is het nieuwe voelen bij virtual reality

5 december 2014 om 10:13
Laatste update: 28 april 2018 om 02:41

Door geluidsgolven gericht te sturen kan je het idee krijgen dat je iets kan voelen. En dat is handig voor VR.

Lekker vage titel, hè? Het is ook moeilijk te geloven dat geluid een vervanger van aanraken kan zijn. Maar toch: geluid bestaat uit geluidsgolven en als je met je hand voor een boombox gaat, voel je de bassen je hand binnendringen.

Met deze theorie is de Universiteit van Bristol aan de slag gegaan en hebben ze een speakerplaat gemaakt die vormen kan uitsturen.

Leap Motion

In een verse video (die zo uit de jaren 80 lijkt te komen) laat de New Scientist zien hoe onderzoekers bezig zijn met geluid voelbaar te maken. Door geluidsgolven gericht te sturen, krijg je het gevoel dat je iets aanraakt. Dit kan revolutionair zijn, zeggen de bedenkers, om bijvoorbeeld artsen virtueel in het lichaam van een patiënt te laten voelen.

Met de Leap Motion (waarmee je met handbewegingen je computer kan besturen, zie Uitpakparty) wordt eerst een scan van je hand gemaakt, waaraan de geluidsgolven worden aanpast.

Kinderschoenen

De techniek staat nu nog in de kinderschoenen (er kunnen alleen nog maar simpele vormen gemaakt worden) maar door kleinere speakers te gebruiken kan het gedetailleerder worden. En, zegt Sébastien Kuntz van VR-bureau I'm in VR, de vormen hoeven niet perfect te zijn. "Zelfs als er verschillen zijn, zullen de hersenen dat wat ze zien en dat wat ze voelen naar elkaar toebuigen om een totaalbeeld te vormen."

Missing link

De mannen achter VR-bril Oculus Rift zeiden eerder dat 'controllers nog steeds het belangrijkste missende ingrediënt zijn' voor een echte virtuele realiteit. Daar kan geluid misschien een rol in betekenen.

Lees meer over:

Deel via