Met deze lenzen zien we binnenkort in het donker

Met deze lenzen zien we binnenkort in het donker
9 april 2014 om 05:36
Update: 28 april 2018 om 06:49

Een nieuwe sensor is mogelijk de eerste stap naar lenzen met ingebouwde night vision.

Het menselijk oog lijkt een wonder der natuur, maar eigenlijk is het best wel achtergesteld. Ogen zijn namelijk volledig onder water ontwikkeld, voordat er zoiets als landdieren bestonden konden vissen al in het donker zien. Katten hebben die mogelijkheid jaloersmakend genoeg ook, als wij met onze achtergestelde ogen in het donker willen zien hebben we een gigantische infraroodkijker nodig. Maar in de toekomst hebben we aan lenzen waarschijnlijk genoeg.

Wetenschappers Ted Norris en Zhaohui Zhong van de Universiteit van Michigan hebben namelijk een flinterdunne lichtgevoelige sensor ontwikkeld, gemaakt van grafeen. Dit ‘materiaal van de toekomst’ is een enkellaagsvlak van koolstofatomen. Het materiaal zou infrarood licht opvangen en omzetten naar een elektrisch signaal. Sensoren in digitale camera’s werken op een vergelijkbare manier.

Door een isolerende laag tussen twee lagen grafeen te plaatsen en daarna een elektrische spanning toe te voegen, zorgt dat voor een versterking waardoor een zichtbaar beeld wordt gecreëerd. “Als we dit in een contactlens of andere draagbare technologie stoppen, dan wordt je zicht verbeterd”, aldus Zhong.

Voordat we daadwerkelijk met enkel een paar lenzen in het donker kunnen zien moet de sensor nog gevoeliger worden gemaakt, en bovendien werken in veel verschillende temperaturen. Als het zover is kunnen we de lenzen niet alleen in onze ogen doen, maar zou de techniek ook in cameralenzen en autoruiten gebouwd kunnen worden.

Meer over

Deel dit artikel