Eerste indruk: Galaxy Nexus
De Galaxy Nexus is het paradepaardje van het nieuwe Android 4.0. Maar Samsung had een nog beter toestel kunnen maken.
Samsung heeft in Nederland zijn koppositie op de telefoonmarkt in 2011 stevig versterkt. Als klapper op de vuurpijl komt het Koreaanse merk nu in samenwerking met Google met de eerste smartphone met Android 4.0 (codenaam Ice Cream Sandwich). Deze Galaxy Nexus is sinds enkele dagen in Nederland te koop.
De timing is beter dan met de Nexus S vorig jaar. Dat was toen het eerste toestel met Android 2.3 (Gingerbread). Maar hij verscheen relatief laat in ons land, zodat hij na nog geen twee maanden alweer was ingehaald door Samsung eigen Galaxy S II, die de meest verkochte telefoon van 2011 werd.
Android 4.0
De Galaxy Nexus moet als eerste telefoon uit de Ice Cream Sandwich-serie aantonen wat het nieuwe systeem allemaal kan. Hij heeft alleen Android 4.0, geen Samsung-aanpassingen, waardoor hij als eerste updates van Android krijgt, direct vanuit Google. Dit is dus een toestel voor wie niet lang wil wachten op nieuwe Android-updates.
Android 4.0 heeft onder meer een nieuwe vormgeving, die moderner en rustiger over komt. Ook is multitasking (schakelen tussen programma's) makkelijker geworden via kleine thumbnails van de schermen van de openstaande apps. Allerlei standaardtoepassingen voor e-mail en agenda zijn verbeterd. Het toestel is nu ook te ontgrendelen via gezichtsherkenning, hoewel dit niet altijd even vlekkeloos werkt (waarna je alsnog een pincode moet invoeren).
Er zijn ook tientallen kleine aanpassingen in de menu's en schermen van Android gedaan. Over het algemeen voelt het systeem hierdoor een stuk overzichtelijker aan. De widgets op de thuisschermen zijn mooier geworden en je kunt de widgets nu vinden in een aparte sectie in het apps-overzicht. Fijn is dat je in diverse apps met tabbladen nu ook met een veegbeweging naar de vorige of volgende tab kan gaan. Android heeft nu drie navigatieknoppen standaard in de interface, waardoor de toestellen geen fysieke knoppen meer nodig hebben.
Groot maar licht
Net als veel andere high-end Android heeft ook de Galaxy Nexus weer een groter scherm gekregen: 4,65 inch. Hij past nog net in de hand en ook in de meeste broekzakken, maar voor veel mensen zal dit de grens qua grootte zijn. Wie kleine handen heeft, zal hem misschien zelfs al te flink vinden. De iPhone is beduidend kleiner naast de Galaxy Nexus. De extra schermgrootte heeft voordelen. Zo gaat het typen op het virtuele toetsenbord makkelijker en is er uiteraard meer ruimte voor het tonen van sites of filmpjes. Het toestel is uiteindelijk maar 2 millimeter breder dan de Galaxy S II, vanwege de 16:9-verhouding.
Het scherm heeft een hoge resolutie van 720P en is van het type hd-superamoled. Het scherm ziet er goed uit, maar oogt wel iets minder fel dan dat van zijn HTC-rivaal, als beide toestellen op de maximale 'brightness' staan ingesteld. De HTC Sensations hebben wel een lagere schermresolutie. De zwartweergave heeft Samsung beter voor elkaar.
De grootte van de Galaxy Nexus is gelijk aan die van bijvoorbeeld de HTC Sensation XL. De XL is iets zwaarder, maar voelt eigenlijk iets beter in de hand. De Galaxy Nexus is misschien wel iets te licht, waardoor hij sneller uit je hand kan glijden. Zowel het nieuwe Samsung-toestel als de HTC Sensation XL hebben overigens veel plastic in hun behuizing. De achterkant van het HTC-model voelt daarbij goedkoper aan. De Galaxy Nexus heeft een harde plastic achterkant met reliëf, die dienst doet als een dunne accuklep. De Galaxy Nexus heeft lichte rondingen en een bolling aan de onderkant. Verder zijn er weinig verrassingen: knopjes en aansluitingen zitten op voor Samsung gebruikelijke plekken.
Min: camera en opslagruimte
De Galaxy Nexus is een van de beste smartphones van het moment, maar hij is niet zonder beperkingen. Grootste nadeel is de matige camera. Hij reageert weliswaar sneller dan de camera's in de meeste Android-toestellen, maar de 5 megapixel sensor is niet van erg hoge kwaliteit. Scherpstellen gaat niet altijd goed en de kleuren ogen soms flets. In dezelfde omstandigheden doen de HTC Sensations en vooral de iPhone 4S het stukken beter. De frontcamera voor videobellen en zelfportretten is in de Galaxy Nexus wel beter dan bij de concurrentie. Maar wie veel mobiel fotografeert, kan op korte termijn beter naar de Android 2.3-toestellen of de iPhone 4S kijken.
Een ander probleem voor sommigen is dat er de Galaxy Nexus maar 16 GB opslaggeheugen heeft ingebouwd. Je kunt dit niet uitbreiden met micro-sdhc-kaartjes. In de praktijk is er dus zo'n 13 GB beschikbaar voor apps, foto's en multimedia. Niet voor iedereen een bezwaar, maar het blijft magertjes. In gebruik voelt de Galaxy Nexus trouwens best snel aan. Hij werkt met een dualcore-chip met 1,2 Ghz kloksnelheid. Op dit punt verslaat hij bijvoorbeeld HTC's Sensation XL, die een single-core-chip heeft, hoewel twee andere Sensation-modellen wel over dual-cores beschikken.
Duur
De Galaxy Nexus heeft ook een ingebouwde nfc-chip. Met die chip, ook te vinden in de ov-chipkaart, kunnen twee telefoons door ze tegen elkaar te houden bestanden uitwisselen. Hiervoor komt Google nog met een speciale Android Beam-app. Voorlopig heb je er weinig aan omdat er weinig andere toestellen met nfc aan boord zijn. Maar dat komt de komende jaren wel op gang als enkele telecomproviders ook nfc op de simkaarten gaan aanbieden. De nfc-invoering gaat echter langzaam. Mogelijk zijn we alweer twee jaar verder vooraleer het echt nuttige toepassingen krijgt in het dagelijks leven. Google wil nfc-chips bijvoorbeeld gebruiken als digitale portemonnee
Accuduur is bij smartphones altijd een heikel punt, maar de Galaxy Nexus doet het op dit gebied redelijk. Bij gemiddeld gebruik kan je makkelijk een dag halen, mits je de helderheid van het scherm op de automatische stand zet. De telefoon is in de standbymodus iets zuiniger dan oudere modellen met een enkele processorkern.
Met een adviesprijs van 649 euro is de Galaxy Nexus ook een van de duurste smartphones. Maar bij webshops is hij los voor bijna 100 euro minder te bestellen. De HTC Sensation XL kost los rond de 520 euro en Samsungs eigen S II kost rond de 450 euro. Wie deze toestellen koopt moet echter misschien maanden wachten op een update naar Android 4.0.
Voor alle Android-fans
De belangrijkste reden om de Galaxy Nexus nu te kopen is dan ook om direct te profiteren van het verbeterde Android 4.0. Alles werkt inderdaad net wat soepeler en ziet er mooier uit in de nieuwe versie. Voor echte Android-fans is de Galaxy Nexus dan ook het summum. Maar over een paar maanden volgen voor enkele recente smartphones van HTC, Sony Ericsson, LG en Samsung updates naar 4.0. Wie nog langer kan wachten, bijvoorbeeld tot maart of april, krijgt meer keuze uit andere Android 4.0-toestellen.
Het gevoel blijft hangen dat Samsung dit toestel nog beter had kunnen maken: met een betere camera en meer opslagruimte. Da's jammer, want verder is dit een uitstekende smartphone. De kans bestaat dat Samsung zijn succes van dit jaar herhaalt. Dat succes kwam van de S II en niet van de met Google gemaakte Nexus S. Samsungs volgende Android 4.0-toestel, de opvolger van de S II, zal dan ook betere specs krijgen. Maar die 'S III' laat nog maanden op zich wachten. Voorlopig is de Galaxy Nexus de 'crème de la crème'.