Zorgen om effect 3D in dure 3DS

Zorgen om effect 3D in dure 3DS

25 maart 2011 om 07:49
Laatste update: 29 april 2018 om 00:54

De Nintendo 3DS is vanaf vandaag te koop. Hij is relatief duur, heeft een korte accuduur en leidt tot zorgen over kijken naar 3D.

UBM TechInsights heeft de nieuwe Nintendo 3DS uit elkaar gehaald en concludeert dat alle onderdelen samen net onder de 100 dollar kosten. De 3DS, het eerste portable apparaat met brilloos 3d-schermpje is vanaf vrijdag in Nederland te koop voor 250 euro. Bij de 100 dollar (71 euro) komen nog andere kosten voor Nintendo, zoals r&d en marketing. Maar al met al is er volgens Crunchgear bij de 3DS sprake van 'Apple-achtige winstmarges'.

De prijsstelling per land leidt ook tot onvrede. De 3DS kost in de VS 250 dollar en hier 250 euro. Maar 1 dollar is tegenwoordig maar 70 eurocent. De Britten morren ook: zij betalen met het prijskaartje van 230 pond omgerekend nog eens 11 euro meer dan wij. Toch verwacht Nintendo Europe veel van de lancering. In Japan verkocht de 3DS meteen goed, maar daar zijn nu eenmaal veel fanatieke Nintendo-fans.

In de recensies van de 3DS komt trouwens vaak de relatief korte batterijtijd naar voren. De gemiddelde consument heeft vooral zijn twijfels bij het 3d-schermpje in 3DS, waarvoor geen bril nodig is. In een peiling van Nu.nl zegt 40 procent zich zorgen te maken over de gezondheidseffecten van kijken en spelen in 3D.

Nintendo waarschuwde eerder dat kinderen onder de 6 jaar beter niet in 3D kunnen gamen. Oogartsen denken dat er alleen negatieve effecten mogelijk zijn bij kleuters onder de 4 jaar, omdat hun zicht nog in ontwikkeling is. Andere oogexperts denken dat iets oudere kinderen ook baat kunnen hebben bij het spelen met 3d-apparaatjes als de Nintendo 3DS, omdat ze eerder oogafwijkingen aan het licht kunnen brengen.

Zie je het 3D-effect niet goed, dan kan dat duiden op een oogafwijking, zoals een lui oog. Het is belangrijk dat zo'n afwijking op jonge leeftijd wordt ontdekt, zodat het nog valt bij te sturen. Maar dat gebeurt vaak niet omdat maar een kleine minderheid van de kinderen een complete oogtest ondergaat. Amerikaanse oogartsen zien de 3DS daarom niet als een gevaar, maar als een kans.

Bij de rest van de gamers kan kijken in 3D soms leiden tot misselijkheid. Dat verschilt erg per persoon. Het is nog niet bewezen dat dit echt op lange termijn schadelijk kan zijn. Op de 3DS is met een schuifje op elk moment het 3D-effect te verminderen of uit te schakelen. En Nintendo zegt nu zelf ook al dat alle spellen op de 3DS voortaan ook in 2D te spelen moeten zijn.

Hoe kwamen we ook alweer uit bij de 3DS? Bekijk de hele geschiedenis van handheld consoles sinds de Gameboy.

Lees meer over:

Deel via