Eerste indruk: John's Phone

Eerste indruk: John's Phone

10 september 2010 om 12:12
Laatste update: 29 april 2018 om 03:29

John's Phone is een dumbphone waarmee je alleen kunt bellen. Bright spreekt de Nederlandse ontwerpers.

Je zou John's Phone kunnen zien als een stuk Dutch Design voor 70 euro. Of als de minimalistische dumbphone die je meeneemt op vakantie zonder dat je bang hoeft te zijn voor verlies, hoge internetkosten en lege batterijen. Of als een nieuwe gadget met Hollandse humor tot in de programmeercode (easter eggs!). Welke van de drie dan ook, als je dit legoblok uit je zak haalt, krijg je meteen commentaar, heb ik afgelopen week ervaren.

De reacties varieerden van 'wat een coole bak!', 'kun je daar de garage mee open doen?' tot 'die moet ik hebben, om mee te showen'. Hoe hebben de makers het bedoeld?

Wie is eigenlijk John met wiens Phone we schijnbaar bellen? John's achternaam is Doe, van het reclame slash ontwerpbureau John Doe Amsterdam. Je kunt ze kennen van een MTV filmpje met een raketlancering gone bad, het label From The Supermarket of de scooter Toni Electroni.

Wie zich afvraagt hoe je zo breed kunt werken zonder een specialiteit te hebben, de specialiteit van John Doe is non-conformisme. Niks geen pretentie, het is wat het is. En zo is het ook met de telefoon. Na als reclamebureau voor veel telecomklanten te hebben gewerkt, kwamen Diederiekje Bok en Hein Mevissen op het idee. In 2006 begonnen ze met het maken van deze telefoon.

Hein Mevissen alias Big John: 'John's Phone is een telefoon om te bellen en gebeld te worden. Hij ziet er niet uit als een lelijke klomp plastic en is strak en simpel van design. Makkelijk te gebruiken en vooral simlock-vrij, want we willen niet met een operator in zee om zo mensen weer dure abonnementen aan te smeren. Operators verleiden mensen met zogenaamde goedkope toestellen, maar je kunt er alleen hun pre-paid of abonnementkaart in doen. Wij vinden dat je zelf de keuze moet hebben.'

Bellen en opleggen, dat is wat deze telefoon kan. Hij heeft natuurlijk wel een geheugen voor telefoonnumers. In een notitieboekje dat achterop verborgen zit met een balpennetje erbij. 'Iets wat wij altijd leuk hebben gevonden. Gewoon weer schrijven en leuke boekjes in je telefoon bewaren', zegt Mevissen.

Die nummers heb je dus ook bij de hand met een lege batterij. Maar die gaat niet leeg, nog in geen 3 weken. De batterij-indicator zijn de letters JOHN'S. Ik ben pas bij JOH na een week veel bellen en niet bijladen.

Mevissen: 'Wij hebben van John's een quadbandtelefoon gemaakt, wat wil zeggen dat hij over de hele wereld werkt met elke operator in elk land. Je kan in Bagdad een simkaart kopen en je belt via het lokale netwerk.'

Een ander punt is de gebruiksvriendelijkheid. Aan en uit met een eenvoudig schuifje op de zijkant. Er zit één beltoon op die uit, normaal en hard kan. 'Alles werkt eigenlijk weer analoog, maar dan met een mobiel. Beetje retro.'



Dan de praktijktest. John's is een perfecte dumbphone voor je kind, oma of op vakantie, maar wat kan ik er zelf mee? Een rondje wielrennen met dreigende bui doe ik normaal met een lullig plastic zakje om mijn HTC Legend achterin mijn wielrenshirt, maar deze week dus de John's. Dat durf ik wel zonder zakje.

Bellen gaat gewoon goed, zoals verwacht. Onder de flinke knoppen kun je tien voorkeurnummers programmeren. De rest moet in het boekje, waar overigens ook de games (boter-kaas-en-eieren) en uitscheurbare sms-berichten gevonden kunnen worden.

Wie er belt zie je op het schermpje bovenop. Met de beweging die je maakt om dat te lezen voel ik me net een dokter-met-pieper. De meeste nummers zeggen me niks, is het een sportbuddy die later komt of een opdrachtgever met moeilijke vragen?

Dat wijst me op mijn gebruik: ik druk niemand weg en werk zonder uitstel. Confrontaties vermijden met een mail of sms waar je eigenlijk zou moeten bellen, is er ook niet bij. Trouwens, voor wie mij afgelopen week een sms heeft gestuurd en geen reactie kreeg, sorry. Je bericht is niet aangekomen.

Ik betrap mezelf erop dat ik tegen John's praat. Het poppetje dat op de hello (groen/bellen) en goodbye (rood/ophangen) knop is te zien, is ook zo aandoenlijk. Op het schermpje op de bovenkant ligt het poppetje dat ik dan maar even als een soort tamagotchi John noem, in zijn bedje te slapen. Hij zegt mij van onder een sterrenhemel goodbye terug als ik hem uit zet. Dat doet vermoeden dat John van origine Japans is, maar het is toch echt Hollandse humor van een grote Limburger en een langharige blondine.

De telefoon is in Azië geproduceerd. Mevissen: 'We hebben contact gezocht met een aantal fabrieken in China. Het was vooral moeilijk om de kwaliteitsnorm die wij hadden, hoog te houden in China. Chinezen hebben andere eisen en een andere kijk hierop dan wij westerlingen. Maar het is ons door veel blijven duwen, volhouden en een stagiare in China gelukt. De telefoon is iets waar we met heel ons hart achter staan en hard voor hebben gewerkt om dit zo te krijgen. Weken werden maanden, maanden werden jaren, maar we zijn er.'


Nuttig? Voor minimalistische mensen of als die reserve-Nokia voor op Lowlands dood is. Maar is het nodig om nuttig te zijn? John's Phone is een genot, hij is cute, hij heeft bekijks. Ik heb hem ook na de testperiode nog niet opzij gelegd, omdat ik verdorie minstens één van de verstopte easter eggs wil vinden. In combinatie met een iPad voor mail en de rest mis je niks en kun je die 3G voor je iPad gebruiken.

John's Phone is vanaf 1 oktober vooralsnog alleen in Nederland te koop (ook wel eens leuk), in de webwinkel en in de Bijenkorf. De witte kost 69,95 euro, de andere 4 zijn een tientje duurder. 'We hebben uiteindelijk een aantal kleuren vorm gegeven die niet meteen voor de hand liggen bij een telefoon. Die willen we met enige regelmaat aanpassen zodat er nooit teveel phones van dezelfde kleur op de markt komen.'

'Kleinere winkels als Frozen Fountain en Spmrkt zullen ook de John's gaan verkopen', verklapt Mevissen. Straks een Albert Heijn, Hema of Ikea Phone in passende kleuren die je ter plekke uit het rek trekt, lijken ook passend. 'Ook zijn we aan het kijken of we de John's via Bol.com en Amazon kunnen gaan verkopen.' John's is geen wegwerptelefoon. In de webshop zijn alle onderdelen die kwijt of stuk kunnen te koop.

Lees meer over:

Deel via