3D steeds vaker los erbij kopen

3D steeds vaker los erbij kopen

19 augustus 2010 om 13:40
Laatste update: 29 april 2018 om 04:00

Sony en Panasonic leveren geen 3D-brillen meer mee met hun topmodellen tv's.

Wie nu al 3D wil kijken met de nieuwe Sony Bravia-tv's NX710 en NX810 moet er een losse transmitter en active shutter brillen bij kopen. De zender kost 50 euro, elke bril 100 euro. Sony levert de 3D-accessoires niet meer standaard mee om de prijs lager te kunnen houden. Lang niet alle consumenten willen al de overgang naar 3D maken omdat ze er nu nog geen geld voor over hebben. Met de 3D Ready-modellen die Sony, en andere fabrikanten, uitbrengen is de 3D-stap altijd nog later te maken.

Verschil tussen beide tv's is de verversingssnelheid: 100 Hz in de NX710 en 200 Hz in de NX810. Beide toestellen hebben MontionFlow Pro dat de scherpte van het beeld verhoogt door tussen de afzonderlijke beelden een zwart beeld te voegen. De tv's zijn nog iets slanker geworden en hebben een dunnere lijst.

De twee tv's hebben Bravia Internet Video waarmee online videomateriaal van YouTube, NOS, Fifa en andere aanbieders gratis zijn op te vragen. Ook zijn er widets voor Twitter, Facebook en Flickr. De tv's zijn vanaf half september te koop, maar de prijs moet Sony nog bekendmaken.

Door 3D-accessoires optioneel te maken kan de prijs van de high-end tv-modellen wat omlaag. Consumenten die per se in drie dimensies willen kijken - ook al is er nog bar weinig videomateriaal in 3D - moeten extra betalen voor een 3D-pakket met zender en brillen. Bij alle merken kosten die brillen los zeker 100 euro.

Panasonic doet iets soortgelijks met zijn nieuwe model 3d-plasma-tv dat afgelopen week in de VS werd gelanceerd. De Viera GT25 (vanaf 1700 dollar) wordt geleverd zonder 3d-brillen. Het nieuwe model heeft, net als Sony, Samsung en Toshiba, de mogelijkheid om een gewoon beeldsignaal live te converteren naar pseudo-3d.

Tv-kenners vinden Panasonic plasmamodellen op 3D-gebied tot nu toe de beste omdat ze minder last hebben van crosstalk. Dat is de vakterm voor dubbel beeld bij bepaalde kleurovergangen. Crosstalk is een groter probleem bij lcd, dat minder snel uitdooft, terwijl plasmaschermen sneller schakelen. Lees ook de uitlegparty over 3DTV in de volgende Bright Magazine, volgende week vrijdag in de winkel.

Lees meer over:

Deel via