'Minimumleeftijd WhatsApp is slechts voor de vorm'

'Minimumleeftijd WhatsApp is slechts voor de vorm'

25 april 2018 om 14:24
Laatste update: 26 april 2018 om 14:45

Waarom verhoogt WhatsApp de minimumleeftijd van 13 naar 16 jaar? En hoe controleert WhatsApp dat?

Op 25 mei wordt de nieuwe Europese privacywetgeving officieel ingesteld. Vanaf dat moment riskeren bedrijven, overheden en organisaties in Nederland torenhoge boetes als ze privacygevoelige gegevens opslaan van kinderen onder de 16 jaar. Voor kinderen die jonger zijn dan 16 jaar is toestemming van de ouders nodig als ze apps willen gebruiken waarvoor privacygevoelige gegevens nodig zijn, zoals een telefoonnummer of een e-mailadres. De boetes kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of 4 procent van de wereldwijde jaaromzet.

Ook WhatsApp verhoogt de minimumleeftijd voor het gebruik van de app in Europa van 13 naar 16 jaar. IT-jurist Arnoud Engelfriet noemt de nieuwe leeftijdsgrens belachelijk. "Onder de 13 zijn er nog maar weinig kinderen die WhatsApp gebruiken, maar op het moment dat je die grens naar 16 verzet, is dat anno 2018 een heel ander verhaal." Veel tieners gebruiken de app voor allerlei praktische zaken, laat Mandy Draijer-Hofman via Facebook weten. "Er worden hele huiswerkprojecten gemaakt door middel van communicatie via WhatsApp", schrijft ze. "Contact met de klas of peerleaders, last-minute lesuitval, alles gaat via WhatsApp."

Engelfriet denkt dan ook dat ouders geen enkel probleem zien in het gebruik van WhatsApp. "Het is geen app waar veel reclame is, of waar kinderen worden gestimuleerd om allerlei aankopen te doen."

Is het te checken?

Gebruikers van WhatsApp zullen alleen een melding krijgen met de vraag of ze minstens 16 jaar oud zijn. "Ik denk niet dat ze iedereen vervolgens nog actief gaan appen om te checken of de gebruikers ook echt 16 jaar zijn. Het zou wel kunnen dat ze het gebruik van WhatsApp blokkeren op het moment dat er een klacht komt", zegt Engelfriet.

Ook jurist Dirk de Jong is sceptisch over de nieuwe maatregel. Volgens hem is deze helemaal niet te handhaven wanneer er niet met authenticatiemiddelen wordt gewerkt. ​"De vraag is of dit allemaal niet een beetje doorslaat, als het dus niet te handhaven of controleren is", zegt De Jong.

De nieuwe maatregel is volgens De Jong gewoon voor de vorm. "Het is een kunstmatige manier om aan te tonen dat zij toestemming hebben gekregen, die rechtsgeldig is, van mensen boven de 16. Na toestemming mogen ze daar wat mee, dus vandaar dat ze nu dit nieuwe 'vinkje' erbij doen. Uiteindelijk gebruiken ze dezelfde gegevens."

Lees meer over:

Deel via