Zo werkt Siri Shortcuts in iOS 12
Met Siri Shortcuts in iOS 12 is het niet Apple, maar de gebruiker zelf die de assistent een stuk slimmer kan maken.
Siri is niet de slimste digitale assistent van het moment, maar Apple heeft een manier bedacht om Siri zonder kunstmatige intelligentie toch een stuk handiger te maken. Die manier heet Siri Shortcuts, één van de nieuwe opties van iOS 12.
Met Siri Shortcuts maakt de gebruiker zelf een serie handelingen die hij graag wil automatiseren. Een avondroutine bijvoorbeeld: plan je route naar huis met de auto of ov, speel je favoriete podcast, zet de thermostaat van je huis alvast wat hoger, zet de lichten aan en stuur een sms naar je partner dat je eraan komt. Een hele reeks handelingen, die je met één commando in gang kan zetten.
Zelf maken
In de Shortcuts-app die dit najaar in de App Store beschikbaar komt, kun je straks zelf zulke takenreeksen in elkaar zetten. Dat werkt grotendeels hetzelfde als bij de app Workflow, die in 2017 door Apple werd overgenomen. Het team achter Workflow heeft Shortcuts ontwikkeld, waardoor het ook mogelijk wordt om bestaande Workflows met Siri Shortcut te gebruiken. Ben je benieuwd wat er onder meer mogelijk is met Shortcuts, probeer dan alvast Workflow.
Als je eenmaal zo'n takenreeks in elkaar hebt gezet, kun je ook zelf een spraakcommando opnemen waarmee de reeks in gang wordt gezet. Bij de eerder genoemde reeks kan dat bijvoorbeeld zijn: "Ik ga naar huis". Ook is er een soort App Store met gedeelde takenreeksen van anderen, die je kant en klaar kan gebruiken of naar eigen inzicht kan aanpassen.
Zo weet je zeker dat Siri na een bepaald commando precies uitvoert wat jij wil, in plaats van dat je moet raden. Een fijne toevoeging, want bij alle huidige spraakassistenten moet je nog weleens goed nadenken hoe je een bepaald commando het beste kan verwoorden voor het gewenste resultaat.
Binnen apps
Apps kunnen straks ook Siri Shortcuts aanbieden voor handelingen in hun eigen app. Sommige apps zijn nu ook al met Siri te bedienen, maar dat werkt nog omslachtig. Je moet dan duidelijk zeggen welke app je wat wil laten doen. Dat kan makkelijk verkeerd gaan.
In iOS 12 gaat dat simpeler. App-makers kunnen handelingen van hun app straks ook automatiseren en aanbieden onder een 'Voeg toe aan Siri'-knop in hun app. Ook die handelingen kun je voorzien van een eigen commando. Apple geeft als voorbeeld het bestellen van koffie. In de app van de koffiewinkel heb je je favoriete bestelling opgeslagen, en toegevoegd aan Siri met de zin 'Tijd voor koffie'. Zeg je die zin daarna tegen Siri, wordt je koffie direct besteld.
Als iOS 12 eenmaal uit is, zul je de zin 'Voeg toe aan Siri' in allerlei apps tegenkomen. Denk aan een boodschappen-app, die je lijstje tevoorschijn haalt bij het commando 'Boodschappenlijstje', of een meditatie-app die je dagelijkse meditatie opent bij 'Mediteren'.
De functie maakt het voor de gemiddelde gebruiker ook een stuk duidelijker wat er met Siri mogelijk is. In plaats van in het wilde weg maar wat te proberen, kan één duidelijke handeling automatisch worden toegevoegd.
Suggesties
Siri wordt ook iets slimmer, door te leren welke onderdelen van een app vaak gebruikt worden. Ook dat is een functie die app-ontwikkelaars moeten inbouwen in hun apps voor iOS 12. Ook deze functie combineert een aantal stappen en voorwaarden, maar biedt de handeling als suggestie aan.
Bijvoorbeeld: je opent in de sportschool vaak een activiteiten-app om alles bij te houden. Siri leert dat je dat doet, en biedt voortaan aan om niet alleen de app te openen, maar ook direct te starten met het bijhouden van je activiteiten. Of Siri ziet dat je laat bent voor een afspraak, dan krijg je de suggestie om een berichtje te sturen dat je er aan komt. Kom je in de bioscoop en zet je daar vaak je telefoon op Niet Storen, zal Siri dat voortaan voorstellen. Niet Storen blijft dan aan staan zolang je op die plek bent.
Ontwikkelaars kunnen straks aan Siri aangeven welke onderdelen van hun app geschikt zijn voor zulke suggesties. Siri houdt dan op het toestel van de gebruiker bij welke handelingen in welke apps de gebruiker vaak opstart, met variabelen als tijden en locaties. Zo kan Siri straks suggesties op maat doen, zonder dat Apple inzicht krijgt in je dagelijkse routine.