Trump woest op Brussel vanwege Google-boete
Donald Trump zinspeelt op wraak op de Europese Unie na de mega-boete voor Google, 'één van onze grootste, meest geweldige bedrijven'.
"De EU heeft van ons (lees: Amerikaans techbedrijven) geprofiteerd, maar niet voor lang meer", stelt de Amerikaanse president dreigend in een tweet. Gisteren deelde de Europese Commissie een financiële tik uit aan Google.
Het techbedrijf moet een boete van 4,3 miljard euro betalen wegens machtsmisbruik met Android. Google dwingt smartphonemakers om bepaalde Google-apps te installeren als ze van Android gebruik willen maken. Michiel Klaassen, verslaggever voor RTL in New York, zegt dat er vooralsnog geen concreet plan klaarligt van Trump om de EU aan te pakken vanwege de boete. "Ik denk wel dat hij de boete vaker zal gebruiken als argument in zijn strijd met Europa om te zeggen dat Europa geen vriend meer is maar een vijand."
Aanpak Amerikaanse bedrijven toeval?
In Washington waren de reacties op de boete schaars, zegt hij. Senator Orrin Hatch was één van de weinigen die zich uitliet. Hij zei tegen Bloomberg dat er inmiddels een hele geschiedenis van Amerikaanse techbedrijven is die door Europa aangepakt worden op het gebied van privacy, belasting en machtsmisbruik. Hatch vraagt zich af of er nog wel sprake is van toeval.
Volgens Jonathan Kanter loopt de EU achter de feiten aan. Kanter werkte voorheen als kartel-onderzoeker bij de federale handelscommissie en is nu partner bij advocatenkantoor Paul Weiss. In The New York Times zegt hij: "In snel veranderende markten is het mededingingsrecht heel belangrijk, maar wanneer je zaken hebt die vele jaren oud zijn, dan voer je een oud gevecht en niet het nieuwe."
Zo kwam de zaak waar Google vorig jaar een boete van 2,4 miljard euro voor kreeg al in 2010 aan het rollen. Er loopt overigens nog een derde Europees onderzoek naar vermeend machtsmisbruik door Google. Daarin draait het om AdSense, de lucratieve advertentie-business van het bedrijf.
Deal met andere landen
De Google-kwestie doet de toch al wankele relatie tussen de VS en de EU geen goed. Sinds dit voorjaar zijn de twee economische grootmachten verwikkeld in een handelsoorlog. Volgende week woensdag gaat Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, op bezoek bij Trump in een poging de gemoederen wat de sussen en de banden tussen de EU en de VS aan te halen.
Volgens Bloomberg heeft Juncker twee voorstellen voor Trump: een zogenoemde plurilaterale deal met alle grote auto-exporterende landen waarin zij afspreken de invoerrechten op auto'en auto-onderdelen te verlagen en vrijhandelsovereenkomst met bepaalde, niet nader genoemde, voorwaarden.