Facebook wil kunstmatige intelligentie inzetten om MRI-scans sneller te kunnen uitvoeren.
Facebook heeft daartoe toegang gekregen tot ongeveer 3 miljoen geanonimiseerde MRI-beelden afkomstig van tienduizend onderzoeken. De Facebook-afdeling die zich bezighoudt met onderzoek naar kunstmatige intelligentie (FAIR) werkt samen met de afdeling radiologie van New York University.
Met behulp van een MRI-scan is het mogelijk zacht weefsel, zoals organen en bloedvaten, in beeld te brengen. Het maken van een MRI-scan kost vaak veel tijd - zeker in vergelijking met röntgenscans of CT-scans die in een seconde of een minuut kunnen worden gemaakt. "Dat kan MRI-scanners problematisch maken voor jonge kinderen, mensen die claustrofobisch zijn of voor mensen voor wie het pijnlijk is om te liggen", legt Facebook uit in een toelichting op het project.
Patroonherkenning
Door de inzet van kunstmatige intelligentie denken de onderzoekers van FAIR dat het mogelijk is om met minder ruwe gegevens dezelfde beelden te maken. De AI zou ontbrekende informatie zelf moeten invullen op basis van patroonherkenning. Facebook denkt het maken van MRI-scans op die manier tot tien keer sneller kan worden. "Als dat lukt worden MRI's bereikbaar voor meer mensen."
De methode mag echter niet ten koste gaan van de nauwkeurigheid. "Een paar ontbrekende of onjuist gemodelleerde pixels kunnen het verschil betekenen tussen een scan waarop iemand gezond lijkt en een scan waarop radiologen een gescheurde band of mogelijke tumor aantreffen."