Onderzoek: kinderen spelen langer op telefoon dan buiten
Nederlandse kinderen spelen meer met hun telefoon dan met hun vriendjes buiten. Gemiddeld brengen ze zo'n 2,5 uur per dag door op een scherm, terwijl ze een kleine 2 uur per dag buitenspelen.
Cybersecuritybedrijf Norton heeft een onderzoek gedaan onder 7000 mensen in tien landen in Europa en het Midden-Oosten, waaronder Nederland. Daaruit blijkt dat Nederlandse kinderen gemiddeld tien jaar oud zijn als ze hun eerste telefoon of tablet krijgen. Dat is een jaar later dan het gemiddelde in alle onderzochte landen.
Kinderen in Nederland besteden per dag gemiddeld 2 uur en 34 minuten van hun vrije tijd op mobiele apparaten, terwijl ze 1 uur en 55 minuten buiten spelen. Meer dan de helft van de Nederlandse ouders (56 procent) geeft aan dat hun kinderen zonder ouderlijke supervisie online mogen gaan op hun kamer.
Eén op de tien ouders geeft aan helemaal geen regels te stellen voor het gebruik van apparaten. Eén van de vaak genoemde redenen hiervoor is dat hun kinderen zo technisch onderlegd zijn dat ze de regels kunnen omzeilen.
Ouders geven slechte voorbeeld
Tweederde van de Nederlandse ouders maakt zich zorgen zelf het slechte voorbeeld te geven door te veel tijd online door te brengen. Bijna drie op de tien ouders geeft toe door hun eigen kinderen op de hoogte gebracht te zijn van hun gedrag.
Onlangs bleek uit een onderzoek dat kinderen die minder op hun smartphone zitten, beter scoren op taalvaardigheid en kennis- en geheugentesten.
Kijk ook: zo beperk je de internettijd van je kinderen
Meer tech-video's? Volg het Bright YouTube-kanaal