Het beste van Dutch Design te zien op Bright Day
De meest talentvolle designers van Nederland laten op tech-festival Bright Day hun projecten zien.
Net als voorgaande jaren is er ook dit jaar weer een selectie van de Dutch Design Week te bekijken tijdens het techfestival Bright Day, op 24 en 25 november in de Expo Haarlemmermeer. Bijzondere Nederlandse ontwerpen op allerlei vlakken, van verlichting en kleding, tot voedsel en gadgets. Prikkelend Nederlands design dat de toekomst in kijkt. Hieronder lees je welke ontwerpen je kunt bekijken. Bright Day is inmiddels helemaal uitverkocht.
Bricknic
De Romeinen maakten al eten door het in afgesloten aardewerk te verwarmen, de meeste Nederlanders kennen dit als Römertopf. Bricknic werkt met zijn fraaie hollen 'bakstenen' samen met Römertopf. Het idee is simpel: vul de holle steen met lekkers, vrienden doen dat ook, bouw van de stenen een oventje en stook daaronder een vuur. Eet smakelijk! Ontwerpers: Timm Donke, Nathan Fordy en Leif Czakai.
Anthroponix
Met Anthroponix kan iedereen die dat wil zijn eigen urine omzetten tot voedingsstof voor planten. Neem een geprepareerd flesje met speciale bacteriën mee naar huis om je eigen urine te fermenteren en te gebruiken als zelfgemaakte kunstmest. Daarmee bespaar je meer dan je denkt: dagelijks gebruiken we gemiddeld 33 liter schoon drinkwater voor het wegspoelen van 1,4 liter urine, waar nog nuttige stoffen als stikstof, fosfor en kalium in zitten. Ontwerpers: Eva van Strien, Anne van Strien, Thieu Custers.
Circa
Smartphones zijn fijne wekkers, maar het zijn ook 'wakkerhouders': dankzij onze telefoons blijven we langer op dan we zouden willen en slapen we aantoonbaar slechter. Circa biedt de positieve kanten van een smartphone naast het bed, zonder alle negatieve kanten. De fraai vormgegeven radio is een wekker met meerdere alarmtijden, maar kan ook Spotify afspelen en je met natuurgeluiden, witte ruis en ademhalingsoefeningen helpen in slaap te vallen. En slaapsensor onder het matras meet je slaap en maakt je wakker op het beste moment. Ook kan Circa samenwerken met smarthome-gadgets als Nest en Hue, om te zorgen voor een licht en warm huis als je wakker wordt. Ontwerpers: Robert Bronwasser, Hans Brouwer en Yannick Brouwer.
Plastic Culture
Plastic zorgt voor enorme milieuproblemen, zoveel is inmiddels bekend. Overstappen op biologisch afbreekbaar natuurlijk latex uit planten is stukken beter, maar ontwerper Marco Federico Cagnoni gaat een stap verder. Waarom kostbaar eten verwerken tot plastic, als we ook in één keer eten en grondstof voor plastic tegelijk kunnen maken? Plastic Culture laat zien dat zwarte schorseneren zich veel beter lenen voor bioplastic dan huidige grondstoffen als rijst en aardappelen, en er blijft nog wat te eten over ook. Ontwerper: Marco Federico Cagnoni.
Augmented Mundanity OS
Computers worden steeds iets gebruiksvriendelijker, maar zo logisch als de fysieke wereld zijn ze nog steeds niet. Martina Huyn heeft een besturingssysteem bedacht dat de logische fysieke handelingen van de echte wereld als interface voor computers inzet. Veeg met een doek over het scherm om cookies te verwijderen en je cache te legen, start de anonieme TOR-browser door de gordijnen te sluiten en meer. Ontwerper: Martina Huynh.
Closed Loop Smart Athleisure
Deze slimme shirts meten met sensoren de hartslag en ademfrequentie van de drager. De flexibele sensoren zijn ideaal om in textiel te verwerken omdat ze zijn geprint op een flexibele laag die gelamineerd kan worden. Hierdoor zijn ze comfortabel, robuust, onzichtbaar tijdens gebruik en tot 25 keer wasbaar. De consument schaft het shirt aan via een closed loop lease en recycle-systeem. Hierdoor kan de producent de technologie en textiel scheiden en apart recyclen of hergebruiken. Ontwerpers: Marina Toeters en Margreet de Kok.
Vlak
Onze elektronica is vaker dan ooit aan vervanging toe, maar daarmee gooien we steeds meer prima bruikbare onderdelen weg. Gregor van Egdom maakt prachtige lampen van printplaten en nu ook batterijen uit onder meer laptops en elektrische auto's. Een tweede leven voor de batterij, als onderdeel van een draagbare designlamp. Ontwerper: Gregor van Egdom.
Obsessiogram
We zijn allemaal iets te gek op sociale media, om niet te zeggen: geobsedeerd. Obsessiogram maakt een holografische weergave van die obsessie. Een digitale versie van onszelf fungeert als de Spirit Guide, en waarschuwt als ons online gedrag tekenen van verslaving begint te vertonen. Obsessiogram kan daarbij onze online accounts tijdelijk sluiten, om te zorgen dat de mensen weer met zichzelf in contact komen. Ontwerper: Soline Bredin.
UP-PART
De eindigheid van onze grondstoffen en de gevolgen van onze consumptiedrang worden steeds beter zichtbaar. Wat als we onze schoenen bij het eerste gebrek niet meteen weggooien, maar dat onderdeel simpelweg vervangen? Lucile Nguyen maakt met UP-PART niet alleen schoenen die veel langer meegaan, maar die dankzij hun modulaire ontwerp ook nog eens eindeloos aanpasbaar zijn, en dus perfect passen bij ieders stijl. Ontwerper: Lucille Nguyen.
Upprinting Food
Kliekjes weggooien is zonde, maar kliekjes opeten is misschien wel een beetje saai. Niet als je er een feestje van maakt, zoals Elzelinde van Doleweerd met Upprinting Food. Van rijst, brood, zoete aardappelen, overgebleven groeten en fruit maakt ze een voedselpasta die geprint kan worden. Zo kunnen de mooiste geometrische patronen worden geprint, zelfs driedimensionaal om als bakjes te gebruiken. Zo veranderen saaie kliekjes in uniek en visueel aantrekkelijk voedsel, dat na het bakken ook nog eens voor lange tijd goed blijft. Ontwerper: Elzelinde van Doleweerd.
The Trace Of Sorrow & Encyclopedia Of Emotion
Kunstmatige intelligentie wordt vooral ingezet voor praktische zaken, maar kan een robot ook kunst begrijpen? Met de interactieve installatie Encyclopedia Of Emotion probeert Seokyung Kim een algoritme poëzie te leren, door mensen te vragen welke emotie ze voelen bij teksten die de computer heeft geleerd. Op basis van die lessen in emotionele respons maakt de kunstmatige intelligentie zelf poëzie, die je leest in het boek The Trace Of Sorrow. Ontwerper: Seokyung Kim.
Cliff
"Wil je mij even dichtritsen?" Een vraag die menig vrouw met mooie jurk weleens aan een ander moet stellen. Maar wat als er niemand in de buurt is om de rits dicht te doen? Of als je ouder bent of een beperking hebt en de rits op je rug niet kan bereiken? Daarvoor heeft ontwerper Mohamad Zairi Baharom de Cliff ontworpen. Het is een robotritser die met alle soorten ritsen overweg kan. Schuif hem over de rits heen, en Cliff ritst zelf naar boven. Ontwerper: Mohamad Zairi Baharom.
Volg de updates over Bright Day
Op de hoogte blijven over Bright Day? Like Bright op Facebook of volg de eventpagina.