Het elektrische kussen Stoov Ploov is een potentiële vervanger van de terrasheater. Rutger probeerde hem.
Dat mensen zonder enige vorm van gêne onder een terrasheater durven zitten vind ik een stuk onbegrijpelijker dan vliegschaamte. De meeste warmte van zo'n heater vliegt gewoon recht omhoog en helpt op z'n best om iemand op een balkon warme scheenbenen te geven. Uiteraard snap ik best dat die paar dagen per jaar dat het een beetje lang licht is en de zon het nog een beetje doet je graag buiten wilt zitten in dat zomerjurkje dat je net gekocht hebt en een fleecedeken omslaan staat zo treurig.
De Stoov leek mij op papier een aardig alternatief. Het is kort uitgelegd de elektrische deken, maar dan als kussen en in plaats van een stekker zit er een accuutje in. Behalve de kussens in verschillende maten, maakt het Nederlandse bedrijf ook een soort dekentjes voor op je tuinstoel of op je yogamatje.
Het kussen dat wij hebben getest kost €79. Hij is er in negen kleurtjes en wordt geleverd met een oplader die magnetisch aan het label klikt. Dat is best praktisch, maar het betekent dus ook dat je ergens een plek in je huis moet vinden waar je een kussen oplader plaatst. First world problems. Met het knopje in het label zet je de Stoov in 1 van 3 standen. Van lekker warm tot niet koud en daar tussenin.
In ons huis werd er al vrij snel gevochten om de Stoov Ploov (ja, zo heet het kussen echt), want het is wel lekker om 's avonds op de bank een kruikje in de rug te hebben. Heel precies heb ik het niet gemeten, maar het lijkt erop dat de 4 uur die het kussen zou moeten kunnen verwarmen wel gehaald worden. Een avondje op de bank houd je dus wel uit.
Stoov richt zich specifiek op de horeca om dit kussen als milieuvriendelijke vervanger van de terrasheater aan te bieden. Alhoewel het kussen natuurlijk plaatselijker warmte geeft dan een heater, is het kussen prima geschikt om op een avond dat het net een paar graadjes te koud wordt wat langer buiten te kunnen blijven hangen.