Spionage

Trump: Huawei-sancties mogelijk van tafel bij handelsakkoord

24 mei 2019 om 08:36
Laatste update: 24 mei 2019 om 16:34

De sancties tegen Huawei kunnen worden opgeheven als de Verenigde Staten en China een handelsakkoord sluiten.

Dat heeft president Trump donderdag verklaard tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers uit de agrarische sector. “Het is mogelijk dat Huawei onderdeel wordt van een soort van handelsakkoord”, zei de Amerikaanse president. Op de vraag hoe zo’n handelsakkoord eruit zou zien, antwoordde Trump: “Dat zou er erg goed uitzien voor ons.”

Maatregelen

De suggestie dat de maatregelen tegen Huawei van tafel kunnen als de VS en China een handelsakkoord sluiten, staat op gespannen voet met de officiële reden voor de boycot van Huawei. Het Amerikaanse ministerie van Handel zette het Chinese bedrijf op de zwarte lijst omdat het betrokken zou zijn bij activiteiten die 'strijdig zijn met de Amerikaanse nationale veiligheid'.

De Amerikaanse overheid en verscheidene inlichtingendiensten beschuldigen Huawei al geruime tijd van betrokkenheid bij Chinese spionage. Bewijzen daarvoor zijn nooit publiekelijk gedeeld.

‘Erg gevaarlijk’

Hoewel Trump er tijdens de bijeenkomst op donderdag ook op wees dat “het erg gevaarlijk is” wat Huawei “heeft gedaan vanuit een oogpunt van veiligheid, vanuit een militair oogpunt", verraden zijn uitspraken dat Huawei in ieder geval óók het slachtoffer is geworden van de handelsoorlog tussen China en de VS.

Amerikaanse bedrijven mogen door de sancties geen technologie meer leveren aan Huawei. Dat is een flinke klap voor het Chinese telecombedrijf dat daardoor onder meer op zoek moet naar een alternatief voor Googles Android.

Munitie

Door de sancties tegen Huawei zelf te verbinden met het economische conflict met China geeft Trump extra munitie aan alle critici die toch al dachten dat de handelsoorlog verreweg de belangrijkste reden was dat de Amerikaanse regering optrad tegen Huawei.

Het is van tweeën een, schrijft de Amerikaanse techsite The Verge. “Je kunt een bedreiging voor de veiligheid niet wegonderhandelen als onderdeel van een handelsakkoord. Als Huawei een gevaar was voor een akkoord, dan zal het dat ook daarna zijn.”

Vrees voor technologische opmars China

De Chinese ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Liu Xiaoming, meent dat Trump de handelsoorlog alleen maar is begonnen uit vrees voor de technologische opmars van China, zo verklaarde hij deze week tijdens een toespraak op de Huawei-universiteit in Shenzhen.

Door een handelsoorlog te ontketenen zou Amerika de technologische vooruitgang van China willen dwarsbomen. “Amerika wil Huawei niet alleen van de Amerikaanse markt hebben, Amerika wil Huawei uit alle markten wereldwijd dwingen.”

‘Economisch fascisme’

Chinese media gaan nog een stuk verder in de veroordeling van het Amerikaanse beleid. Zo spreekt de Global Times, een krant die is gelieerd aan het Volksdagblad, de grootste krant van China en de spreekbuis van de Communistische Partij, in een commentaar van ‘economisch fascisme’. “Zelfs de meest radicale opinieleiders in China zouden nooit hebben opgeroepen om Apple of McDonald’s uit China te verdrijven.”

De tech-oorlog tussen de VS en China