Lift-off

50 jaar na de lancering van de Apollo 11

© NASA

50 jaar na de lancering van de Apollo 11
16 juli 2019 om 06:29
Laatste update: 16 juli 2019 om 09:06

Het is vandaag 50 jaar geleden dat de Amerikaanse astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins in de Apollo 11 opstegen voor de historische missie naar de maan.

Kijk ook:

Na drie dagen vliegen kwamen de NASA-astronauten aan bij de maan. Collins moest in een baan rond de maan wachten, terwijl Armstrong en Aldrin afdaalden. Op zaterdag is de 50e verjaardag van die landing. Na een paar uur rusten en voorbereiden opende Armstrong het luik van de lander.

In de Nederlandse nacht van 20 op 21 juli 1969 klom hij de trap af en zette hij een voet op de poederige maanbodem. "Een kleine stap voor de mens, een grote stap voor de mensheid", zei hij.

Heldenonthaal

Armstrong en Aldrin zouden maar een paar uur op de maan blijven. Op 24 juli plonsde de capsule met hen en Collins voorzichtig in de Grote Oceaan. Ze kregen een heldenonthaal in eigen land en gingen op wereldtournee. In 45 dagen tijd bezochten ze 27 steden in 24 landen. Een van hun stops was Amsterdam. Koningin Juliana en prins Bernhard ontvingen de astronauten in het Paleis op de Dam, waarna ze met premier Piet de Jong naar een ruimtevaarttentoonstelling in de RAI gingen.

Vier maanwandelaars leven nog

Na Armstrong en Aldrin liepen nog tien andere astronauten rond op de maan. Dat eindigde in december 1972, toen Harrison Schmitt en Gene Cernan de deur achter zich dichttrokken en terugkeerden naar de aarde. Een nieuwe missie was niet nodig, dit onderdeel van de Koude Oorlog was beslecht.

Van de twaalf maanwandelaars zijn vier nog in leven. Zij zijn 89, 87, 84 en 83 jaar oud. Het definitieve einde van een tijdperk nadert.

Over 5 jaar weer terug?

De Verenigde Staten willen die tijden laten herleven. President Donald Trump wil dat er over vijf jaar weer een man op de maan rondloopt, en voor het eerst ook een vrouw. Het moet de eerste stap worden naar een bemande vlucht naar Mars.

Maar de Amerikanen zijn niet alleen. India wil over een paar dagen de onbemande maanlander Vikram (Moed) en de verkenner Pragyaan (Wijsheid) lanceren. Rusland, China en Japan werken aan maanmissies en Europa wil op den duur ook die kant op. Een Israëlische sonde crashte onlangs op de maan.

Zelfs de kleurrijke zakenman Elon Musk mengt zich in de race. Zijn bedrijf SpaceX wil over een paar jaar een Japanse miljardair langs de maan en terug laten vliegen.

Podcast

Luister onze podcast over de Apollo 11 en de nieuwe space race:

Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts