Apple MacBook Air (M1 of M2)
De nieuwste MacBook Air heeft een eigen Apple-chip, en is daarmee weer wat hij vroeger ook was: de laptop waar de rest zich aan meet. Er is wat te zeggen voor zowel het M1- als het M2-model.
De MacBook Air is al jarenlang de bestverkochte Mac. Toch kreeg juist de Air als laatste een scherp retina-scherm, in 2018. Maar zelfs het instapmodel was vrij duur, met beperkte opslag. En dan het toetsenbord: dat was onbetrouwbaar. Nog steeds een goede laptop, maar toen wel eentje met een flinke slag om de arm. Dat verhielp Apple in 2021 met de komst van de eigen M1-chip. Een nieuw model met de M2-chip maakt de Air nu nóg aantrekkelijker, maar ook duurder. Wij zien voors en tegens voor beide modellen.
Eerst het nieuwste model. Dat heeft de snelste chip ooit in een MacBook Air, de M2. En het grootste scherm: 13,6 inch, ook het felste: 500 nits. Hij heeft een betere 1080p-webcam, vier in plaats van twee speakers en ondersteunt ruimtelijk geluid. De magnetische MagSafe-oplader is bovendien terug: het laadsnoer schiet vanzelf uit de laptop als je er aan trekt.
Bovendien heeft het nieuwste model ook het nieuwste ontwerp. Dunnere schermranden, een fraaier toetsenbord, een dunnere behuizing zonder taps-toelopend ontwerp. En nieuwe kleuren: naast grijs en donkergrijs nu ook donkerblauw en 'sterrenlicht'; een soort subtiele champagnekleur.
De MacBook Air M1 van 2021 wordt echter ook nog steeds door Apple verkocht. Niet met het nieuwe ontwerp, maar verder blijft het een prima laptop met een alleszins bloedsnelle chip. Wij raden een MacBook Air met minstens 512GB opslag en 8GB werkgeheugen aan. De MacBook Air M1 komt dan op 1500 euro.
Wil je de blits maken met een MacBook Air M2, dan kost zo'n configuratie met 512GB opslag en 8GB werkgeheugen 250 euro meer: 1750 euro dus. En neem je het iets snellere model met 16GB werkgeheugen, dan zit je al op 2099 euro. Voor wie zijn laptop zo nu en dan zwaar wil belasten met zelfs een videomontage is dat model de moeite waard, maar ook duur.
Dus raden we ze allemaal aan, voor wie ze nodig heeft. Kijk naar je eigen gebruik: de Air M1 blijft de beste instapper, voor wie weinig geeft om de vormgeving. Wie de nieuwste MacBook Air wil, moet iets dieper in de buidel tasten en wie er het zwaarste werk mee wil verzetten nog wat dieper.
Pluspunten: | Minpunten: |
---|---|
|
|