Eerste indruk: betaalbare e-reader Kobo Nia
Rakuten Kobo reageert op Amazons goedkoopste Kindle met een nieuwe, betaalbare e-reader. De Nia is Kobo's eerste model onder de honderd euro. Bright heeft de nieuwe Nia al geprobeerd.
Nog net op tijd voor de zomervakantie lanceert Rakuten Kobo in Nederland een nieuw instapmodel e-reader. De Kobo Nia heeft een 6 inch e-inkt scherm dat niet reflecteert in de felle zon, een batterij die weken meegaat, 8 gb opslag voor circa zesduizend ebooks, nachtverlichting en een zacht prijsje: 99,99 euro.
De Nia neemt in Kobo’s assortiment plaats naast de Clara HD (6 inch en iets hogere resolutie, 129 euro), de 7 inch Libra (180 euro) en de 8 inch Forma (280 euro). Alleen de Libra en Forma zijn waterdicht.
Amazon Kindle
Die line-up valt goed te vergelijken met de e-readers van Amazon: de Kindle (90 euro), Kindle Paperweight (140 euro) en Kindle Oasis (230 euro). Zoals je ziet is Kobo in elke prijsklasse iets duurder. Daar kon Kobo lange tijd een samenwerking tegenover zetten met Bol.com in Nederland. Dat thuisvoordeel gaat niet langer op sinds Amazon in maart in Nederland is neergestreken.
We hebben bij Bright de Kobo Nia al even kunnen proberen. De korte versie? De Nia is een prima e-reader. Lekker licht (172 gram), fijn scherm en een ontwerp waar je niet voorzichtig mee hoeft te zijn. Een sleepcover is ook verkrijgbaar, al oogt die wat goedkoop voor de Nia.
Vanuit Bright raden we echter de Kobo Libra aan. Die ene inch extra scherm en de fijnere bediening vinden wij het prijsverschil van tachtig euro wel waard. Ik zou in dit verband 6 inch liever klein noemen dan 7 inch groot. De 7 inch van de Libra is mooie maat voor de meeste mensen. De 8 inch van de Kobo Forma is fijn voor mensen die zonder leesbril willen lezen. Want als je de lettergrootte daarvoor moet verhogen, dan is extra schermruimte zeer welkom.
Lezen tijdens de lockdown
De timing van de Nia valt ook samen met een stijging van digitaal lezen. Kobo zag tussen maart en juli de leestijd bij zijn gebruikers wereldwijd met ruim 90 procent stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
In Nederland is er zelfs sprake van een verdubbeling. Die groei is natuurlijk te danken aan de lockdowns.
Btw-verlaging e-books
Wat in elk geval geen rol heeft gespeeld is de btw-verlaging van ebooks, van 21 naar 9 procent. De prijzen voor ebooks zijn ondanks de btw-verlaging nagenoeg dezelfde gebleven.
Dat ligt volgens Kobo’s partner Bol.com aan de uitgevers: "Bol.com is groot voorstander van de btw-verlaging, omdat het verschil tussen papieren boeken en elektronische boeken hiermee is rechtgetrokken. Uitgeverijen kunnen hun digitale boeken nu goedkoper aanbieden, ook via Bol.com, dat stimuleert lezen en leren. We zijn continu in gesprek met uitgeverijen om de beste voorwaarden voor onze klanten te bieden, waaronder een goede prijs. Echter, we zien dat veel uitgevers hun prijzen hebben aangepast."
Kobo Plus-abonnement
Daarmee is het Kobo Plus-abonnement van Kobo en Bol.com een aantrekkelijk alternatief. Voor de prijs van één nieuw ebook per maand (13 euro) kun je onbeperkt ebooks uit de catalogus lezen en heb je keuze uit ruim 600 duizend titels.
Weet echter dat veel nieuwe titels niet te vinden zijn bij Kobo Plus. Die kun je wel los aanschaffen bij Bol en verschijnen automatisch op je Kobo-reader.