© Bright

europese unie onderzoek concurrentie vervalsing internet of things smart home
Big Tech onder de loep

EU onderzoekt concurrentievervalsing rond Internet of Things

16 juli 2020 om 13:10
Laatste update: 16 juli 2020 om 13:10

De Europese Commissie onderzoekt mogelijke concurrentievervalsing op het gebied van het Internet of Things, oftewel alle apparaten die met internet zijn verbonden en online-diensten.

Dat maakte Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager donderdag bekend. Grote spelers in die sector azen vooral op veel data van gebruikers om succesvol te zijn, maar kunnen met al die gegevens in handen volgens haar ook gemakkelijk concurrenten buitenspel zetten.

"Hoewel de sector nog in een relatief vroege ontwikkelingsfase zit, zijn er aanwijzingen dat bepaalde werkwijzen van bedrijven de concurrentie structureel verstoren", aldus de Europese Commissie.

Zo zouden producten van verschillende aanbieders niet goed met elkaar gecombineerd kunnen worden, waardoor fabrikanten hun eigen systemen voortrekken. Ook zou de toegang tot bepaalde data worden beperkt.

Internet of things

Onder andere slimme verlichting en huishoudelijke apparaten die via spraakassistenten of apps zijn aan te sturen vallen onder het Internet of Things, kortweg IoT.  

Brussel lijkt zich met het onderzoek vooral te richten op grote Amerikaanse techbedrijven als Google, Apple en Amazon, die al veel van dit soort producten aanbieden. Daarnaast kijkt de Europese Commissie ook naar softwarepartijen en providers.

Het onderzoek draait onder meer om fitnesstrackers, smartwatches, smart-tv's en slimme speakers. Daarnaast duikt de Europese Commissie in streamingdiensten voor muziek en video die via slimme apparatuur wordt aangeboden.

Apple en Google

Vestager startte in de afgelopen jaren meerdere malen onderzoeken naar techreuzen en mogelijk machtsmisbruik. Zo wordt bijvoorbeeld ook gekeken of Apple een oneerlijke marktpositie heeft door zijn beleid met de App Store, waar concurrenten zich aan de strenge regels van de techreus moeten houden.

De commissaris kan hoge boetes uitdelen. Google kreeg in maart 2019 een boete van anderhalf miljard euro, wegens machtsmisbruik met reclametak AdSense.

Philips Hue-buitenlampen: duur maar makkelijk