Dit weten we al over de Xbox Series X en Series S
Microsoft brengt later dit jaar twee nieuwe, krachtige spelcomputers op de markt. Wat is er al bekend over de Xbox Series X en Series S?
De Xbox Series X en Series S zijn de eerste 'echt' nieuwe Xbox-spelcomputers sinds de Xbox One. In de tussentijd verschenen ook de Xbox One S en Xbox One X, maar beide waren tussenstappen met kleine verbeterpunten. Zo was de One S een compacter ontwerp, terwijl de One X de rekenkracht had om games op 4K af te spelen.
De Xbox Series X is een volledig nieuwe generatie, met krachtigere hardware die nieuwe games mogelijk maakt. Daarmee is het ook de grote concurrent voor de PlayStation 5, die later dit jaar de opvolger zal zijn van de PlayStation 4. Deze console speelt games af op een hogere 4K-resolutie.
De nieuwe Xbox Series S is het kleine broertje van de Series X. Hij draait ook games voor de nieuwe generatie, maar ondersteunt hooguit een 1440p-resolutie. Dat is wel scherper dan het oude 1080p-beeld van de One-consoles.
Zeg maar gewoon 'Xbox'
Xbox One, Xbox One S, Xbox One X en nu Xbox Series X en Xbox Series S: de namen van Microsofts recente gameconsoles zijn best verwarrend. Daar hoopt de techreus dit jaar eigenlijk ook een einde aan te maken, door één uniforme naam aan te meten. De nieuwe consoles heten gewoon 'Xbox' als je hem later in 2020 in de winkels ziet liggen. De langere naam is bedoeld om verwarring te voorkomen tussen de twee apparaten.
Daarmee gaat Microsoft voor een aanpak die we ook bij Apple kennen, dat al jaren zijn nieuwe iPads en MacBooks gewoon 'iPad' of 'MacBook' noemt.
Ziet er uit als een soort pc
De nieuwe Xbox Series X qua ontwerp best af van andere hedendaagse spelcomputers. Eigenlijk ziet hij er uit als een soort kleine pc, die zowel staand als liggend bij je televisie neergezet kan worden.
De Series S is compacter - Microsoft noemt het de kleinste Xbox ooit. Maar door het cirkelvormige luchtkanaal oogt hij ook anders dan het gebruikelijke game-apparaat
Twee tot acht keer zo krachtig
Qua grafische rekenkracht maakt de Xbox Series X een forse stap vooruit: de spelcomputer heeft maar liefst twaalf teraflops. Dat maakt hem acht keer zo krachtig als de originele Xbox One en dubbel zo sterk als de Xbox One X.
Nieuwe technologie zorgt er ook voor dat sommige delen van het scherm meer rekenkracht mogen gebruiken dan anderen, zodat een gedetailleerd onderwerp zo goed mogelijk wordt getoond terwijl de simpele achtergrond niks vereist.
De Xbox Series X draait op een aangepaste AMD Zen 2-processor, met 8 kernen die op 3.8GHz draaien. De videokaart is een aangepaste AMD RNDA 2 met een rekenkracht van 12 teraflops, 16 GB GDDR6-werkgeheugen en een speciaal gemaakte SSD-opslagschijf van 1 terabyte. Dat moet zorgen voor games in volledige 4K-resolutie op 60 beeldjes per seconde, met op termijn zelfs 120 beeldjes per seconde.
De Series S is iets bescheidener: de processor van tevens kernen heeft een iets lagere kloksnelheid van 3,6GHz en de videokaart 10GB werkgeheugen. De resolutie ligt op 1440p, maar wel met een ververssnelheid van 120 beeldjes per seconde.
Hyperrealistische belichting
De Xbox Series S en X ondersteunen net als de PlayStation 5 raytracing. Dit is een rendertechniek die tot voorheen alleen in CGI-films werd gebruikt om zeer realistische lichteffecten en weerspiegelingen te tonen.
Omdat raytracing op hardwareniveau wordt toegepast, vergt het amper iets van de andere hardware van de spelcomputer.
Sneller laden en verder gaan
Huidige spelcomputers gebruiken nog ouderwetse harde schijven voor de opslag van games. De SSD-opslag in de Xbox Series X en Series S is vele malen sneller, en dat laat Microsoft zien met een demonstratie. Zo is de game State of Decay 2 op de Series X na 10 seconden al volledig opgestart, en moet de game op de huidige Xbox 50 seconden laden.
Games kunnen die snelle laadtijden ook gebruiken om open werelden met meer detail te maken. Al die details kunnen op de nieuwe Xbox dynamisch ingeladen worden als ze nodig zijn. Voor gamers die meer opslagruimte nodig hebben, biedt Microsoft een uitbreidingsslot. Daar kan een speciale stick van nog eens 1 terabyte in worden gestoken, die technisch gelijk is aan de interne opslagruimte.
Ook zorgt de SSD ervoor dat meerdere games gepauzeerd kunnen worden, zelfs als de Xbox tussendoor opnieuw wordt opgestart. Nu kunnen gebruikers maar één game open laten staan als zij hun systeem stand-by zetten. Op de Xbox Series X en Series S kan straks tussen meerdere games wisselen zonder lange laadtijden, en steeds verdergaan waar zij gebleven waren.
De nieuwe Quick Resume-optie laat je bovendien een eerder afgesloten spel meteen weer opstarten waar je gebleven was. Huidige gameconsoles kunnen dat ook al, maar de nieuwe Xboxen onthouden bij meerdere games tegelijk je laatste positie.
Nieuwe controller Xbox Series X en Series S
Een nieuwe gameconsole betekent ook een nieuwe gamepad. De Xbox Series X en Series S worden geleverd met een ietwat vernieuwde controller, die in grote lijnen nog op de vorige iteraties lijkt. Hij wordt bijvoorbeeld iets slanker en kleiner, zodat meer mensen hem goed kunnen vasthouden. Microsoft heeft de handgrepen iets in vorm veranderd en meer rondingen aangebracht rond de trekkers en de bumpers bovenop de controller. Ook hebben de grepen en trekkers nu reliëf, om meer grip te bieden.
Een nieuwe deelknop maakt het daarnaast makkelijker om screenshots of video’s van je gameplay te delen op sociale media. Deze toevoeging is afgekeken van Sony, die op de PlayStation 4-gamepad al zo’n zelfde optie toevoegde. De vierpuntstoets is veranderd in een grote cirkel, net als op de Elite-controllers die Microsoft verkoopt.
Prestaties zijn ook verbeterd, door een versterkte communicatie tussen de controller en de Xbox. Daardoor zou de vertraging tussen het indrukken van een toets en de actie op tv worden verkleind. De nieuwe Xbox Wireless Controller wordt vanaf eind dit jaar geleverd met de Xbox Series X en Series S, maar werkt ook met de huidige Xbox One en met pc, Android en iOS.
Trailer: Xbox Series X
Alle Xbox-games speelbaar op Series X en Series S
De Xbox Series X en Series S zijn volgens Microsoft helemaal 'backwards compatible'. Dat is goed nieuws: hierdoor draaien niet alleen games gemaakt voor de nieuwe console, maar ook alle titels voor de eerste generatie Xbox, de Xbox 360 en alle Xbox One-versies.
Microsoft kwam in het verleden onder vuur te liggen, omdat oude Xbox-spellen niet zomaar werkten op de Xbox One. Het bedrijf probeerde dit later goed te maken door specifieke games te updaten en alsnog werkbaar te krijgen. Omdat de Series X en S ondersteuning hebben ingebouwd, werken alle spellen vanaf het eerste moment.
Games voor One, Series X en Series S tegelijk
Volgens Microsoft zullen Xbox-games in het eerste jaar niet exclusief zijn voor de Series X en Series S. Spellen worden uitgebracht voor zowel de Xbox One als de nieuwe Xbox-generatie - gebruik je één van de nieuwe consoles, dan kan je game er mooier uitzien.
Ontwikkelaars kunnen ook updates uitbrengen om hun Xbox One-spel mooier te maken op de Series X en Series S. Dat wil onder andere de maker van Cyberpunk 2077 doen, die belooft dat deze grafische upgrades gratis te downloaden zal zijn.
Eind 2020 verkrijgbaar
De nieuwe Xbox staat voor 10 november 2020 gepland. Daarmee verschijnen de gameconsoles op tijd voor de feestdagen.
De Series S kost 299 euro, terwijl de Series X voor 499 euro over de toonbank gaat.