parler online website sociaal netwerk
Twitter-alternatief

Conservatieve site Parler terug online: 'binnenkort' weer te gebruiken

18 januari 2021 om 14:31
Laatste update: 18 januari 2021 om 15:34

Het conservatieve sociale medium Parler heeft na ruim een week offline te zijn geweest weer een teken van leven gegeven. De website toont een boodschap dat Parler 'binnenkort' weer te gebruiken moet zijn.

De website van Parler is weer online verschenen met een boodschap van CEO John Matze. Het sociale medium, dat populair is onder Trump-aanhangers, werd na de bestorming van het Capitool offline gehaald door webhoster Amazon.

Parler deed volgens Amazon te weinig om oproepen tot geweld en doodsbedreigingen met naam en toenaam te verwijderen. Ook haalden Apple en Google de app van Parler uit hun appstores.

12 miljoen gebruikers

Volgens Parler-ceo John Matze komt de dienst 'binnenkort' helemaal terug. "Ons doel is altijd geweest om een ​​onpartijdig openbaar plein te bieden", schrijft hij. De domeinnaam van Parler is ondergebracht bij Epik, een bedrijf dat meer onder conservatieven populaire websites host. Het is nog niet duidelijk welke partij de webhosting gaat verzorgen.

Parler zou 12 miljoen geregistreerde gebruikers hebben. Ook president Trump zou hebben overwogen om over te stappen van Twitter naar Parler. Twitter deed Trump in de ban vanwege het risico dat de tweets van de president zouden aanzetten tot meer geweld rond de inhuldiging van Joe Biden op 20 januari. 

Rechtszaak tegen Amazon

Parler heeft een rechtszaak tegen Amazon aangespannen. Amazon verdedigt zich door te stellen dat Parler onder het mom van vrijheid van meningsuiting berichten toeliet met "het aanmoedigen en plannen van verkrachting, mishandelen en vermoorden van bestuurders en burgers die met naam en toenaam werden genoemd". Een uitspraak in de zaak zal volgens de rechter niet op korte termijn worden gedaan.  

Doodsbedreigingen

Amazon had Parler eerder al gewaarschuwd vanwege de haatdragende en dreigende taal op het sociale netwerk. Het bedrijf wees op denigrerende uitspraken over de voormalige first lady Michelle Obama op Parler en posts zoals "de enige goede Democraat is een dode. Vermoord ze allemaal."

Ook legde Amazon de rechter een aantal Parler-berichten voor waarin met geweld werd gedreigd tegen zwarte Amerikanen, lhbti'ers en joden. In gerechtelijke stukken stelde Parler later dat het de meeste problematische berichten inmiddels heeft verwijderd. 

Trump geschorst op sociale media

Twitter, Facebook, Instagram, Snapchat en YouTube hebben na de bestorming van het Capitool maatregelen tegen Trump genomen. Uitgezonderd YouTube zijn de accounts van Trump tot nader order geschorst. YouTube heeft de president alleen een tijdelijk uploadverbod gegeven, maar zijn oude video's staan nog wel online.

Parler-video's bestorming Capitool

Onder de gebruikers van Parler waren ook mensen die deelnamen aan de bestorming van het Capitool. De non-profitorganisatie ProPublica heeft ruim 500 Parler-video's gepubliceerd die op 6 januari rond de Capitoolrellen zijn gemaakt in Washington. De video's tonen de gewelddadige acties van die dag, waaronder vandalisme en bedreigingen tegen politici.