Parler

Rechtse Twitter-rivaal Parler online met Russische hulp

Parler online russisch bedrijf twitter trump
19 januari 2021 om 08:27
Laatste update: 19 januari 2021 om 09:39

Het sociale netwerk Parler, populair onder Trump-aanhangers, krijgt hulp van een Russisch technologiebedrijf.

Parler verdween na de aanval op het Amerikaanse parlementsgebouw door aanhangers van scheidend president Donald Trump, omdat webhost Amazon zijn medewerking staakte. Volgens Amazon deed Parler te weinig tegen oproepen tot geweld door gebruikers van het platform.

De website van Parler is sinds maandag weer toegankelijk. Het enige dat er vooralsnog op te zien is, is een boodschap van topman John Matze, die stelt dat de dienst 'binnenkort' weer beschikbaar zal zijn.

Russisch internetbedrijf 

Het IP-adres dat door Parler wordt gebruikt, is eigendom van het bedrijf DDos-Guard, meldt Reuters. DDos-Guard wordt geëxploiteerd door twee Russen. Het bedrijf verkoopt onder meer bescherming tegen ddos-aanvallen.

DDos-Guard heeft in het verleden diensten verleend aan andere racistische en extreemrechtse sites en websites waarop complottheorieën worden verspreid, waaronder 8kun. Ook heeft het bedrijf Russische overheidssites ondersteund.

Critici van Parler wijzen erop dat de ondersteuning door het Russische bedrijf een veiligheidsrisico vormt en dat het een vreemde keuze is voor een website waarvan de gebruikers claimen dat zij patriottistisch zijn.

12 miljoen leden

Parler-topman Matze en DDos-Guard hebben geen commentaar gegeven. Matze zei eerder dat zijn bedrijf in gesprek was met meerdere dienstverleners, maar weigerde hij daar toen verder op in te gaan.

Parler zou 12 miljoen geregistreerde gebruikers hebben. Ook president Trump zou hebben overwogen om over te stappen van Twitter naar Parler.

Twitter deed Trump in de ban vanwege het risico dat de tweets van de president zouden aanzetten tot meer geweld rond de inhuldiging van Joe Biden op 20 januari. 

Rechtszaak tegen Amazon

Parler heeft een rechtszaak tegen Amazon aangespannen. Amazon verdedigt zich door te stellen dat Parler onder het mom van vrijheid van meningsuiting berichten toeliet met "het aanmoedigen en plannen van verkrachting, mishandelen en vermoorden van bestuurders en burgers die met naam en toenaam werden genoemd".  

Amazon wees onder meer op denigrerende uitspraken over de voormalige first lady Michelle Obama op Parler en posts zoals "de enige goede Democraat is een dode. Vermoord ze allemaal." Ook legde Amazon de rechter een aantal Parler-berichten voor waarin met geweld werd gedreigd tegen zwarte Amerikanen, lhbti'ers en joden.

In gerechtelijke stukken stelde Parler later dat het de meeste problematische berichten inmiddels heeft verwijderd. 

Trump geschorst op sociale media

Twitter, Facebook, Instagram, Snapchat en YouTube hebben na de bestorming van het Capitool maatregelen tegen Trump genomen. Uitgezonderd YouTube zijn de accounts van Trump tot nader order geschorst. YouTube heeft de president alleen een tijdelijk uploadverbod gegeven, maar zijn oude video's staan nog wel online.

Parler-video's bestorming Capitool

De non-profitorganisatie ProPublica heeft ruim 500 Parler-video's gepubliceerd die op 6 januari rond de Capitoolrellen zijn gemaakt in Washington. De video's tonen de gewelddadige acties van die dag, waaronder vandalisme en bedreigingen tegen politici.