Kampen Xinjiang

Twitter blokkeert account Chinese ambassade na tweet Oeigoeren-kampen

21 januari 2021 om 11:23
Laatste update: 21 januari 2021 om 11:23

Twitter heeft de Chinese ambassade in de VS de toegang tot zijn Twitter-account ontnomen, na een tweet waarin de omstreden Oeigoeren-kampen werden verdedigd.

Het gaat om het account @ChineseEmbinUS, meldt Reuters. Het account overtrad volgens Twitter de richtlijnen rond 'ontmenselijken'. In een tweet zei de Chinese ambassade dat Oeigoerse vrouwen dankzij China geëmancipeerd zijn, en niet langer als 'babymachines' fungeren.

De betreffende vrouwen zitten echter opgesloten in heropvoedingskampen. Daar worden zij gedwongen tot onder meer abortus en sterilisatie. De tweet werd door Twitter verwijderd, en vervangen door een label waarop staat dat het bericht de richtlijnen schond. Sinds 9 januari zijn er geen nieuwe berichten meer op het Twitter-account van de ambassade geplaatst.

Jarenlange onderdrukking

De Chinese overheid onderdrukt al jaren de twaalf miljoen Oeigoeren in de provincie Xinjiang. De moslimgemeenschap wordt in China niet geaccepteerd. Volgens de VN zijn inmiddels zeker een miljoen Oeigoeren en andere moslims door China opgesloten in kampen.

In de laatste uren van zijn presidentschap noemde de regering Trump de praktijken in Xinjiang genocide. Dat standpunt zou worden overgenomen door de woensdag aangetreden regering onder president Biden.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie voor Buitenlandse Zaken stelt dat veel informatie en rapporten over Xinjiang 'tegen China zijn', en dat het de taak van de Chinese ambassade is om 'de waarheid op te helderen'. De ambassade zelf heeft nog niet op de zaak gereageerd.