Het gaat slecht met de belangrijkste speler op de Europese EV-accumarkt

©Northvolt

De belangrijkste speler op de Europese EV-accumarkt heeft het moeilijk
15 september om 20:00
Laatste update: 15 september om 23:17

Het gaat slecht met Northvolt, de belangrijkste speler op de Europese accumarkt. Maandag kondigde het bedrijf een flinke reorganisatie aan, waardoor mensen hun baan kwijtraken. De focus wordt vanaf nu volledig gericht op de gigafabriek in het Noord-Zweedse Skellefteå.

Northvolt maakt accu's en werkt samen met meerdere grote bedrijven, waaronder Volkswagen, BWM, Volvo en Scania. Het maakt onder meer lithium-ioncellen en sodium-ioncellen. De batterijen van Northvolt worden gebruikt voor onder andere elektrische auto's en megabatterijen die als alternatief kunnen dienen voor dieselgeneratoren die stroom opwekken.

De verwachtingen van Northvolt zijn hoog. Er is door zowel het bedrijfsleven als overheden al meer dan 10 miljard euro in het bedrijf gestoken. Het bedrijf wordt gezien als een belangrijke speler om Europa minder afhankelijk te maken van China in de verduurzaming en de strijd tegen klimaatverandering. Maar met Northvolt gaat het de laatste tijd niet goed.

In juni verloor het bedrijf een megaopdracht van BMW ter waarde van 2 miljard dollar, omdat het niet op tijd zou kunnen leveren. BMW stapte over naar een concurrent. Daarnaast neemt de vraag naar batterijen al een tijdje af. Zo kwam Volvo recent terug op het plan om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto's te maken.

Northvolt zoekt koper voor Poolse fabriek

Northvolt gaat zich nu dus volledig richten op de Zweedse megafabriek waar het batterijen maakt. Voor een fabriek in Polen zoekt het bedrijf een koper of een partner. Andere activiteiten, die niet direct te maken hebben met het maken van batterijen, worden stopgezet. Daarnaast wordt opnieuw bekeken of het bedrijf nog wel batterijfabrieken wil openen in Duitsland en Canada. 

Persbureau Reuters schrijft dat de problemen bij Northvolt spanning veroorzaken over de Europese batterijenmarkt in zijn geheel. "Northvolt was de nestor van de Europese batterij-industrie en als het bedrijf niet kan produceren, laat dat zien dat Europa op industrieel gebied in de toekomst ongelooflijk afhankelijk zal zijn van Azië", zegt een analist. Omdat het bedrijf stopt met de productie van kathodemateriaal, zal het dat materiaal volgens anonieme bronnen uit onder meer China moeten gaan halen. Wat dus juist niet de bedoeling was. 

Intussen is de onzekerheid in het Zweedse Skellefteå groot. In de stad wonen ontzettend veel werknemers van Northvolt, die vanuit de hele wereld naar Zweden zijn gekomen om batterijen te maken. Een inwoner zegt tegen de Zweedse publieke omroep SVT te hopen op een goede afloop. Vrijdag heeft al het personeel een brief ontvangen om onmiddellijk alle uitgaven stop te zetten, schrijft regionale krant Norran. Personeel vraagt zich af of het salaris nog wel wordt betaald. 

Lees meer nieuws over energie en mis niets met onze nieuwsbrief.