Deze accu kan elektrische auto's tot 70 procent verder laten rijden

© Chalmers

Nieuwe accu laat elektrische auto's veel verder rijden
11 september om 21:39
Laatste update: 11 september om 21:50

Zweedse wetenschappers hebben een accu ontwikkeld die de wereld van elektrische auto's en mobiele apparaten op zijn kop zou kunnen zetten. Deze accu kan de actieradius van een auto met wel 70 procent verlengen, zeggen de onderzoekers. Bovendien zou het dunnere mobiele gadgets mogelijk maken.

Het geheim van de nieuwe accu zit in het gebruik van koolstofvezels. Deze vezels fungeren als elektroden, waardoor zwaardere materialen als koper en aluminium niet meer nodig zijn. Hierdoor is de accu in staat om meer energie op te slaan per kilogram massa.

Volgens hoofdonderzoeker Leif Asp zou deze technologie de actieradius van elektrische auto's met wel 70 procent kunnen verlengen. Dit komt onder meer doordat de accu's in de structuur van de EV zelf kunnen worden verwerkt. Hierdoor wordt het totale gewicht van de auto verminderd, wat leidt tot een lager energieverbruik en dus een grotere actieradius.

"Er zijn grote investeringen nodig om te voldoen aan de uitdagende energiebehoeften van de transportsector, maar juist daar kan deze technologie het grootste verschil maken", aldus Leif Asp, hoogleraar van de Chalmers-universiteit in Gotenburg. Er zou veel belangstelling voor de oplossing zijn 'vanuit de auto- en luchtvaartindustrie'.

Flinterdunne telefoons en laptops

De mogelijkheden reiken verder dan alleen de auto-industrie. De onderzoekers suggereren dat deze technologie zou kunnen leiden tot mobiele telefoons en laptops die zo dun zijn als een bankpas. 

Een bijkomend voordeel van deze nieuwe accu is de verhoogde veiligheid. Door het gebruik van een semi-vaste elektrolyt, de stof die de polen met elkaar verbindt, is het risico op brand aanzienlijk verminderd in vergelijking met traditionele lithium-ion accu's.

Vermogen moet nog beter

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, is er nog ruimte voor verbetering. De huidige versie van de accu kan nog niet het hoge vermogen leveren dat nodig is voor sommige toepassingen. De onderzoekers werken eraan om dit aspect te verbeteren.

Bekijk ook onze review van de 'Auto van het Jaar'.

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.