Nieuwe elektrische auto heeft accu die na 10 minuten laden al 80 procent vol is

© Zeekr

Nieuwe elektrische auto krijgt de snelst opladende accu
14 augustus om 21:23
Laatste update: 14 augustus om 21:33

De Chinese autofabrikant Zeekr, een zustermerk van Volvo, heeft een accu voor elektrische auto’s ontwikkeld die in slechts 10 minuten van 10 naar 80 procent kan laden. Het bedrijf brengt binnenkort een auto op de markt, de Zeekr 007, die uitgerust is met deze technologie.

De nieuwe accu van Zeekr is een lithium-ijzerfosfaat-accu (LFP). Dat is een type lithium-ionbatterij die bekend staat om zijn veiligheid, lange levensduur en relatief lage kosten. In vergelijking met traditionele lithium-accu’s, heeft LFP een lagere energiedichtheid, wat betekent dat het meer ruimte inneemt om dezelfde hoeveelheid energie op te slaan. Echter, LFP-accu’s zijn minder vatbaar voor oververhitting en hebben een langere levensduur.

Ook snel laden bij lage temperaturen

Zeekr combineert zijn LFP-accu met een zelf ontwikkelde ultrasnelle laadpaal. Daarmee kunnen voertuigen worden opgeladen met een piekvermogen van 800 kW. Het batterijbeheersysteem zorgt ervoor dat het laden stabiel blijft, zegt Zeekr, waardoor de technologie ook functioneert bij lage temperaturen.

Volgens het bedrijf kan de accu bij temperaturen van -10 graden Celsius nog steeds op 30 minuten van 10 naar 80 procent laden. Dat moet de accu onderscheiden van die van concurrenten, die doorgaans trager laden bij zeer lage temperaturen.

Zeekr 007

Er komt in China meteen een elektrische auto op de markt die wordt uitgerust met de accu, namelijk de Zeekr 007. Volgens het bedrijf kan deze auto in tien minuten zo’n 600 kilometer aan bereik laden. Dat is wel gemeten volgens de CLTC-standaard. De Europese WLTP-standaard is iets strenger. Bij ons zou de auto zo’n 500 kilometer aan bereik kunnen laden in tien minuten.

Welke standaard je ook gebruikt: de accu van Zeekr belooft een van de snelst ladende op de markt te worden. En hoewel in Nederland nog geen laadpalen van 800 kW te bespeuren zijn, kan daar in de toekomst misschien verandering in komen.

Geely Group, het moederbedrijf van Zeekr, heeft ook bij de Europese automerken Polestar, Volvo en Lotus een vinger in de pap. In China kost de Zeekr 007 minder dan 30.000 euro, maar wanneer de EV in Europa wordt uitgebracht, is nog niet bekend.

Lees meer nieuws over elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.