Jaguar gaat elektrische GT tonen en verkoopt vanaf 2025 alleen elektrische auto's

©Jaguar

Jaguar zet door en verkoopt vanaf 2025 alleen EV's
9 augustus om 22:07
Laatste update: 9 augustus om 22:25

Jaguar is van plan om vanaf 2025 alleen nog elektrische auto's aan te bieden. Waar andere automerken al zijn teruggekomen op hun plannen om hun vloot volledig elektrisch te maken, neemt het luxe automerk afscheid van zijn volledige vloot om daarna alleen nog elektrische auto's te verkopen.

Jaguar komt naar verwachting eind 2024 met een baanbrekende GT-conceptcar die volledig elektrisch is en in 2026 in productie gaat. Het is een stip op de horizon, terwijl Jaguar de laatste tijd juist afscheid neemt van veel van zijn auto’s: half 2025 stopt het bijvoorbeeld met de F-Pace. Het zal vanaf dan een jaar lang geen auto’s produceren.

Wel komen er naast de conceptcar een EV-sedan en een EV-SUV aan, maar het is dus een vrij harde (en lange) stop voor Jaguar wanneer het overgaat van fossiele brandstoffen naar elektrisch rijden.

Jaguar gaat volledig elektrisch

Dat zou niet de enige verandering zijn: de nieuwe modellen zouden helemaal niet op oude Jaguars lijken. Mogelijk zou zelfs het logo eraan moeten geloven en kiest Jaguar niet meer voor de springende katachtige. Het merk heeft nog weinig onthuld over de nieuwe auto’s, maar zegt dat ze 'van niks een kopie' zijn. Het lijkt erop dat het automerk een compleet nieuw tijdperk inluidt en daarin durft het duidelijk risico’s te nemen. 

In december van dit jaar laat het zijn eerste nieuwe elektrische voertuig zien: een vierdeurs auto die boven de 100.000 euro uitkomt. Deze GT heeft een actieradius van 700 kilometer en bevat een dual-motor powertrain met meer dan 575 pk (brake horsepower).

'Radicaal ander ontwerp'

Tegen Autocar zegt Jaguar-topman Rawdon Glover dat bij het ontwerpen van de elektrische auto is gezorgd dat het radicaal anders wordt, omdat 'de elektrische auto’s van nu er vrijwel hetzelfde uitzien omdat ze allemaal te lang in een windtunnel hebben doorgebracht voor de range'. "Het is een vrij homogene sector, maar je wil eigenlijk een auto maken die sommige van de conventionele keuzes uitdaagt," zegt Glover.

Eind dit jaar weten we hoe die uitdaging zich in een conceptauto vertaalt, maar zoals we gewend zijn van Jaguar, lijkt die erg op de auto zoals die in productie gaat.

Lees meer over Jaguar, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.