Je elektrische auto binnenkort draadloos opladen? Onderzoekers halen wereldrecord

© Oak Ridge National Laboratory

Elektrische auto draadloos opladen? Onderzoekers halen wereldrecord
30 juli om 21:35

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om technologie te ontwikkelen die elektrische auto's draadloos kan opladen met 270 kilowatt (kW). Dat is tot nu toe een wereldrecord. De accu in de EV werd in tien minuten voor de helft opgeladen.

De draadloze oplader werd ontwikkeld door het Oak Ridge National Laboratory (ORNL), een onderzoeksinstituut dat gefinancierd wordt door het Amerikaanse ministerie van Energie. Het ORNL werkte samen met de Volkswagen Group. 

Tijdens een demonstratie konden de ontwikkelaars aantonen dat de oplader met 270 kW kan laden. Tijdens de demonstratie werd gebruikgemaakt van een licht aangepaste Porsche Taycan. Onderaan de auto werd een ontvanger geplaatst. Die kan stroom opvangen vanaf een afstand van zo'n 15 centimeter. 

Batterij in 10 minuten voor de helft vol

Volgens de onderzoekers kon de accu van de auto in tien minuten voor de helft worden opgeladen. Dat gebeurde met een efficiëntie van 95 procent. Dat betekent dat zo’n vijf procent van de elektriciteit verloren gaat tijdens het opladen.

Het ORNL is al langer een van de pioniers in de ontwikkeling van draadloos laden van EV’s. In 2016 ontwikkelde het lab voor het eerst een systeem specifiek voor EV’s. Dat systeem kon slechts met 20kW laden. Eerder dit jaar bereikte het ORNL nog een belangrijke mijlpaal. Toen toonde het voor het eerst een draadloze EV-lader die met 100kW kon laden. 

Volkswagen wil het gaan toepassen

De kans dat je in de toekomst zelf draadloos je EV gaat opladen, is redelijk groot, tenminste als het aan het ORNL en Volkswagen ligt. "We werken samen met Volkswagen aan de ontwikkeling van een systeem voor residentiële oplaadtoepassingen en werken samen aan de ontwikkeling van een lichtgewicht behuizing die de prestaties zal verbeteren", zegt Omer Onar, hoofdonderzoeker bij het Taycan-project, in een persbericht. "Ons doel is om de technologie zo te ontwikkelen dat ze klaar is voor gebruik in productievoertuigen."

Lees meer nieuws over elektrische auto's en mis niets met onze nieuwsbrief.