©Unsplash

Nederland telt 40 procent meer elektrische auto’s maar blijft wereldwijd achter

Nederland telt 40 procent meer elektrische auto’s maar blijft wereldwijd achter

29 juli om 10:48

Het elektrische wagenpark in Nederland groeide in 2023 flink met maar liefst veertig procent. Toch zegt het Duitse onderzoeksbureau ZSW dat dit tegenvalt, ten opzichte van andere landen. Wereldwijd groeide het aantal EV’s met meer dan de helft!

ZSW (vertaald door Autoweek) telt zowel de volledig elektrische auto’s als plug-in hybrids bij elkaar op. Begin dit jaar reden er in totaal 42 miljoen auto’s met een stekker rond. Een groei van 50,8 procent ten opzichte van eind 2022, oftewel er zijn 14,14 miljoen elektrische en hybride auto’s bijgekomen.

China houdt van elektrische auto’s

Koploper blijft China, die in zijn eentje goed is voor ruim de helft van de elektrische auto’s op de weg. Daarna volgt met flinke afstand de Verenigde Staten, die 4,84 miljoen EV’s telt. Duitsland wint de derde plaats en Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaan voor plek vier en vijf.

Nederland komt pas later en volgens het Duitse onderzoeksbureau zijn wij goed voor 721.700 elektrische auto’s en plug-in hybrides, sinds begin dit jaar. Dat is zo’n twee procent van de wereldwijde EV-markt.

Waarom Nederland achterblijft

Dat Nederland ondanks indrukwekkende groei achterblijft, komt om meerdere redenen. Ten eerste is de verdeling sowieso scheef doordat China zo snel groeit. Dat komt mede doordat zij hun elektrische auto’s veel meer subsidiëren en zo de EV’s goedkoop kunnen aanbieden. Dat levert ook in de EU hoofdpijn op, want de Chinese auto’s dreigen de markt te overspoelen.

Tegelijkertijd neemt de subsidie op elektrische auto’s in Nederland juist af. Vorig jaar heerste er bovendien onzekerheid over hoe de subsidieregelingen voor EV’s en hybrides er de komende jaren uit zou zien. Dat zorgde voor een dipje in de EV-verkoop. Inmiddels is er meer duidelijkheid over: elektrische auto’s en plug-in hybrids blijven wat voordeeltjes houden voor de komende jaren.

Om de opkomst van elektrisch rijden in perspectief te brengen: in vier jaar tijd is het aantal elektrische auto’s in Nederland met 260 procent toegenomen.

Lees meer over elektrisch rijden en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.