©Unsplash

iPhone krijgt scan-functie die wifi-netwerken automatisch keurt

'iPhone gaat openbare wifi-netwerken automatisch keuren op kwaliteit en veiligheid'

18 juli om 11:26

Apple heeft een patent aangevraagd voor een functie waarbij de iPhone openbare wifi-netwerken in de buurt controleert en automatisch de meest betrouwbare aanraadt.

Apple waarschuwt gebruikers al een tijdje om op te passen bij het gebruik van openbare wifi-punten. Die kunnen gewoon goed en betrouwbaar zijn, zoals bij een café, maar het kunnen ook malafide wifi-punten zijn, of netwerken die erg traag zijn. Apple lijkt nu te werken aan een manier om gebruikers van in ieder geval iPhones en iPads vooraf meer informatie te geven over de openbare netwerken in de omgeving.

Een patentaanvraag die werd gevonden door The Mac Observer, beschrijft een functie waarbij Apple-apparaten automatisch informatie verzamelen over de wifi-netwerken in de omgeving, zonder daarbij identificerende informatie over de gebruiker en zijn omgeving door te spelen. Met die informatie zou Apple in kaart willen brengen om "de efficiëntie van de interacties tussen gebruikersapparaten en de gedetecteerde toegangspunten verbeteren".

Met andere woorden: hoeveel sterren?

De omschrijving klinkt misschien wat vaag, maar het komt eigenlijk neer op een soort sterren-waardering voor de wifi-netwerken in de buurt. Nu zie je alleen welke netwerken de sterkste verbinding bieden, maar dat zegt verder weinig. Met het voorgestelde systeem, kan Apple labeltjes naast openbare wifi-netwerken zetten: 'hoge kwaliteit', 'populair', of juist 'verdacht', zo is te zien op afbeeldingen bij de patentaanvraag.

Ook is het mogelijk dat de iPhone straks automatisch het netwerk aanraadt met de beste waardering. Het is niet duidelijk of gebruikers straks ook een waardering kunnen achterlaten in het systeem.

Sowieso is niet bekend of en wanneer deze functie aan de apparaten van Apple wordt toegevoegd. Het bedrijf patenteert een heleboel functies en kenmerken, soms gewoon voor de zekerheid of voor in de verre toekomst.

Meer iPhone en mis niets met onze Bright-app.