Zo krijg je de iPhone Mirroring-functie van iOS 18 werkend in de EU

©Apple

Zo krijg je de nieuwe iPhone Mirroring-functie werkend in de EU
16 juli om 17:01
Laatste update: 16 juli om 19:08

De Apple Intelligence-functies zitten sowieso nog niet in de bèta-versie van iOS en macOS, maar in de EU ontbreken er nog meer functies. De meest gewilde is iPhone Mirroring, waarbij je je iPhone volledig werkend op het scherm van je Mac kan toveren. Dat kun je wel aan de praat krijgen in de EU, maar het is nogal wat gedoe.

Eén van de grootste nieuwe functies van iOS 18 en MacOS Sequoia komt vooralsnog niet naar de EU, werd eerder bekend. Naast Apple Intelligence komt ook iPhone Mirroring voorlopig niet naar de EU. Apple weet niet zeker of dat mag: zou het oneerlijke concurrentie zijn als de koppeling iPhone-Mac iets kan dat je met Android-Mac niet kan, of met iPhone-Windows? Blijkbaar wacht Apple het antwoord op die vraag liever af, en tot die tijd is de functie geblokkeerd in de EU – ook al tijdens de bèta-periode.

iPhone Mirroring is zo boeiend omdat het van de iPhone in je zak of tas feitelijk een app op je Mac maakt. Een iPhone-vormig venstertje staat op het scherm van je Mac, en je kan daar alles mee doen dat je normaal ook met je iPhone zou doen. Het goede nieuws: de functie zit ook in de EU gewoon in iOS en macOS. Het slechte nieuws: het is wel wat gedoe om de functie in te schakelen.

Zo gebruik je iPhone Mirroring in de EU, als je durft:

Ten eerste heb je een niet-Europees Apple ID nodig. Het gaat om het Apple ID waarmee je je App Store-aankopen doet. Misschien heb je al zo'n account, bijvoorbeeld om apps te downloaden die in de EU niet worden uitgebracht. Voor zo'n niet-Europees account heb je bijvoorbeeld een Amerikaans adres nodig, verder niet heel ingewikkeld. Je hoeft dus niet uit te loggen met het Apple ID dat je voor iCloud gebruikt, alleen met het account voor de App Store.

Ga in de instellingen van zowel je iPhone als Mac naar je account, helemaal bovenaan. Daar vind je de sectie 'Media en Aankopen', daar log je vervolgens in met je niet-Europese Apple ID.

Maar dan ben je er helaas nog niet. Op je Mac moet je een configuratiebestand aanpassen om iPhone Mirroring werkend te krijgen. Het gaat om een zogenoemd .plist-bestand, elibigibility.plist. Dat is volgens gebruikers op Reddit, Betaprofiles en GitHub te vinden via het pad: /private/var/db/os_elibility/elibigibility.plist.

Om dat bestand aan te passen, moet je macOS wel eerst opstarten in Recovery OS-modus en de System Integrity Protection protection uitschakelen. Dat is de malware-bescherming van je Mac, dus daarmee loop je al een risico. Om die uit te schakelen moet je een commando in de Terminal invoeren.

Daarna is het dus mogelijk om configuratiebestanden in de map 'private' te zien en aan te passen. Daar moet je maar net zin in hebben, en dan is het nog niet zeker dat de functie blijft werken. De verbinding tussen iPhone en Mac levert bij elke bèta-versie namelijk weer andere foutmeldingen op.

Ons advies: doe het niet, wacht af

De beveiliging van je Mac riskeren om een functie te testen die waarschijnlijk niet stabiel werkt: zelfs wij wagen het er voorlopig nog maar niet op. Sowieso is het niet verstandig om bèta's te draaien op apparaten die dagelijks gebruikt, en dus heb je nu in de praktijk nog niet zoveel aan iPhone Mirroring als straks, wanneer de stabiele versies van iOS 18 en macOS Sequoia zijn verschenen.

Als het zover is, kun je alsnog overwegen om iPhone Mirroring werkend te krijgen. Als dat dan nog kan, is de methode waarschijnlijk wat langer houdbaar omdat er niet elke week een nieuwe update met nieuwe potentiële foutmeldingen verschijnt, zoals tijdens de bèta-periode.

Het is vooral te hopen dat de EU snel duidelijkheid verschaft over de vraag of iPhone Mirroring onder de DMA-regels is toegestaan. Als ze dat nou uiterlijk eind september helder hebben, kunnen we alle bovenstaande stappen weer lekker vergeten.

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.