Nieuwe batterij voor zonnewarmte werkt door salt & vinegar-chips

©Unsplash

Nieuwe zonnebatterij werkt op salt & vinegar-chips
8 september om 21:08
Laatste update: 8 september om 21:19

Het is niet alleen zout, niet alleen azijn, maar specifiek de mengeling ervan die wordt gebruikt om salt & vinegar-aardappelchips te maken. 

Sunamp is een bedrijf dat samenwerkt met de Universiteit van Edinburgh om zonne-energie als warmte op te slaan die kan worden gebruikt om een huis of douche te verwarmen. Hiervoor hebben ze een nieuwe batterij ontwikkeld, een thermale batterij die bestaat uit drie delen: water, kristalgedragsaanpassend middel en SAT. SAT is sodium acetaat trihydraat, een smaakmaker die wordt toegevoegd aan salt & vinegar-chips. Aardappelchips dus, al wordt het ook gebruikt in packs waarmee je je handen kunt warmen. 

Hoofdingrediënt: SAT

SAT kristalliseert wanneer het wordt getriggerd en dat creëert warmte. Je kunt het ook omkeren waardoor je in SAT juist warmte kunt opslaan, al is zit daar wel een houdbaarheidsdatum aan omdat het zout uiteindelijk ontsnapt. Dat SAT wordt door dat middel van het kristalliseergedrag beteugeld, waardoor het niet op den duur zijn kracht verliest maar hetzelfde blijft werken naarmate de tijd verstrijkt. 40.000 cycli gaat het mee en dat is 50 jaar aan dagelijks gebruik.

Het idee is dat je energie als warmte kunt opslaan als je zonnepanelen dan extra veel energie produceren dat niet direct wordt gebruikt. Sunamp is beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk en Italië en wil nu verder uitbreiden. Daarvoor zou het een tweede investeringsronde zijn begonnen die tientallen miljoenen zou opbrengen. 

Alternatief voor warmtepomp

Uiteindelijk is het een oplossing die mensen kan helpen die misschien geen ruimte hebben voor een zonnestroomboiler, die soms erg groot kunnen zijn. Of en wanneer Sunamp ook naar Nederland komt is nog onbekend.

Blijf op de hoogte en abonneer je op onze nieuwsbrief.