©Pexels

Prijzen van zonnepanelen dalen verder: 'Tot onder de kostprijs'

De prijzen van zonnepanelen dalen opvallend snel, zelfs tot onder de kostprijs

29 augustus 2024 om 22:15
Update: 29 augustus 2024 om 22:20

De voorraden van zonnepanelen lopen zo hoog op dat de verkoopprijzen steeds verder worden verlaagd. Je kunt nu sommige zonnepanelen zelfs voor minder dan de kostprijs kopen. 

Dat constateert handelsplatform voor zonnemodules pvXchange, dat de prijzen van zonnepanelen bijhoudt. Martin Schachinger, directeur van het platform, stelt tegen Solarmagazine dat de zonnepaneelmarkt zich nogal onstuimig gedraagt. Analisten zagen met name de prijzen van zonnepanelen met hoog rendement dalen. In Europa zijn de inkoopprijzen voor zonnepanelen gedaald tot 7 cent per wattpiek voor de goedkoopste zonnepanelen en tot 16 eurocent per wattpiek voor zonnepanelen met hoog rendement. Voor zonnepanelen met een efficiëntie van minstens 22 procent zijn dat dalingen van 30 procent ten opzichte van begin dit jaar.

Dat komt voornamelijk door de groothandelaren die de prijzen volgens Schachinger te laat verlaagd hebben. "De groothandel en de webwinkels van de bekendere leveranciers hebben geprobeerd om de prijzen van producten voor de installateursmarkt zo lang mogelijk op een niet al te pijnlijk niveau te houden", zegt hij. "Er is ook geprobeerd om de opbrengsten van nieuwe zonnepanelen met hogere prestaties zoveel mogelijk te gebruiken om de verliezen in oudere voorraden te compenseren."

Fabrikanten dreigen failliet te gaan

Of het nou om leveranciers of fabrikanten in Europa gaat, overal lopen de voorraden op, waardoor ze in waarde dalen. Vooral Chinese fabrikanten van zonnepanelen verlagen hun prijzen tot onder de productiekosten, maar voor veel fabrikanten is de enige manier om de dalingen te stoppen simpelweg de productie verlagen tot de markt stabiliseert. Er zijn al veel productielijnen bij fabrikanten stilgelegd, maar is het alsnog afwachten welke bedrijven er uiteindelijk overleven.

"Sommige tier 1-fabrikanten en veel kleinere producenten uit het tweede segment kunnen worden getroffen door een ongekende marktverschuiving, met name in de segmenten omvormers, energieopslag en pv-accessoires", zegt Schachinger. "Een bijna onbeheersbaar aantal nieuwe leveranciers heeft de afgelopen jaren geprobeerd om zich in deze segmenten te vestigen."

'Duurzame energie nog steeds voordelig'

Verwacht wordt dat de situatie voor aanbieders van zonnepanelen niet snel zal verbeteren. "Om uit de huidige situatie te komen, moet de vraag op alle gebieden snel aantrekken. Het optimisme moet worden aangewakkerd", aldus Schachinger. Daarbij helpt het volgens hem niet dat subsidies voor groene energie in sommige landen worden afgebouwd.

Volgens de marktanalist is duurzame energie uit bijvoorbeeld zonnepanelen in principe nog steeds voordeliger dan conventionele energiebronnen. Dan moet er op overheidsniveau wel volop ingezet worden op de opslag van energie op alle netniveaus en moet er weer voldoende vertrouwen in de markt komen.

Lees meer nieuws over energie en blijf up-to-date met onze nieuwsbrief.