TenneT waarschuwt voor grote stroomstoringen door onveilige apps van zonnepanelen

© Ways and Means solar

Waarschuwing voor grote stroomstoringen door onveilige apps van zonnepanelen
20 augustus om 21:39
Laatste update: 20 augustus om 21:43

In Nederland zijn miljoenen zonnepanelen verbonden via apps en websites van verschillende leveranciers. Netbeheerder TenneT waarschuwt dat deze systemen kwetsbaar zijn voor hackers, met mogelijk ernstige gevolgen voor het elektriciteitsnet.

Leveranciers van deze apps kunnen aangesloten zonnepanelen aansturen. Dat biedt hen de mogelijkheid om de stroomproductie beter af te stemmen op de vraag, storingen snel te verhelpen, en de efficiëntie van het zonne-energiesysteem te optimaliseren.

Maar er schuilt een addertje onder het gras. Omdat al deze zonnepanelen vanuit een centraal punt kunnen worden aangestuurd, zijn ze zeer kwetsbaar voor hackers. Als een van deze leveranciers gehackt wordt, kan dat leiden tot een grootschalige stroomstoring. Daarvoor waarschuwen netbeheerder TenneT en beveiligingsexperts. "Hiermee kun je het hele elektriciteitsnetwerk slopen", zegt IT-expert Bert Hubert tegen BNR.

Risico op black-outs

Netbeheerders kunnen wel kleine storingen opvangen, zegt Jan Vorrink, senior adviseur internationale zaken bij TenneT, tegen BNR. Maar voor een uitval die groter is dan 3.000 megawatt, zijn er nog geen plannen.

"We hebben nog wel instrumenten, maar hoever die gaan en hoe snel we die kunnen inzetten, dat is nog niet 100 procent uitgewerkt. Dat is een restrisico en dat risico is uiteindelijk een black-out", aldus Vorrink.

Dringend strengere regels nodig

Er komt wel nieuwe regelgeving aan op het gebied van cyberbeveiliging, maar volgens experts is dat in dit geval onvoldoende, omdat er niet expliciet in staat dat fabrikanten van online controlepanelen zich er aan moeten houden. Fabrikanten kunnen dan proberen er onderuit te komen.  

Tennet vindt dat de Nederlandse overheid stappen moet ondernemen om de veiligheid te verbeteren. "Den Haag moet zorgen dat er regelgeving komt en dat dit op de politieke agenda komt. Wij kunnen het probleem aan de bron niet oplossen en als er zo'n hack ontstaat, dan kunnen wij geen juiste maatregelen creeëren om het op te lossen."

Lees ook over waarom verticale zonnepanelen een uitkomst voor het stroomnet kunnen zijn.

Volg meer nieuws over zonnepanelen en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.