Verticale zonnepanelen: een 'uitkomst' voor het stroomnet en je energierekening?

©Next2Sun

Deze verticale zonnepanelen kunnen het stroomnet 'redden'
20 augustus om 00:37
Laatste update: 20 augustus om 00:39

Onderzoekers van meerdere universiteiten stellen voor om verticale, dubbelzijdige zonnepanelen te gebruiken om de stroom- en systeemkosten te verlagen en daarmee onze energievoorziening ingrijpend te verbeteren.

Het nadeel van horizontale zonnepanelen is niet alleen de ruimte die ze innemen. Deze opstelling blijkt ook minder gunstig omdat we allemaal op hetzelfde moment gebruik willen maken van de opgewekte energie. Dit leidt tot piekproductie, met alle gevolgen van dien. Maar de wetenschappers stellen nu een oplossing voor.

Het nieuwe onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature, toont aan dat verticale zonnepanelen, met name in een oost-west oriëntatie, de productie van zonne-energie beter over de dag verspreiden. In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen, die het grootste deel van hun energie in de middag opwekken, leveren verticale systemen gedurende langere perioden stroom.

Piekbelasting verlagen

Deze panelen zorgen voor een stabielere stroomvoorziening en verlagen piekbelastingen op het elektriciteitsnet. De onderzoekers stellen dat deze gelijkmatigere stroomopwekking niet alleen de prijzen op de energiemarkt zou drukken, maar ook het gebruik van het elektriciteitsnet zou optimaliseren. Daarnaast voorkomt het dure aanpassingen aan het net, wat de totale systeemkosten verder omlaag brengt.

Voorkomen van marktdevaluatie

De onderzoekers benadrukken dat verticale zonnepanelen kunnen helpen voorkomen dat groothandelsprijzen onder druk komen te staan. Een overvloed aan zonne-energie kan de prijzen namelijk zo sterk doen dalen dat investeren in nieuwe zonnepanelen minder aantrekkelijk wordt.

Doordat verticale zonnepanelen de energieproductie over een langere periode spreiden, blijft de marktwaarde van zonne-energie beter behouden. Bovendien zou het importeren van zonnestroom tussen landen ook gemakkelijker en aantrekkelijker worden.

Besparing van miljarden

Volgens de onderzoekers kan een grotere inzet van verticale zonnepanelen de totale kosten van het Europese elektriciteitssysteem aanzienlijk verlagen. In hun scenario voor 2040 zou een verhoging van het aandeel verticale zonnepanelen tot 50 procent leiden tot een besparing van 3 miljard euro. In een optimistisch scenario kan die besparing zelfs oplopen tot 3,8 miljard euro.

Dit zou niet alleen consumenten ten goede komen door lagere stroomprijzen, maar ook bijdragen aan een duurzamer elektriciteitssysteem in heel Europa. De bredere inzet van verticale zonnepanelen zou dus vooral een oplossing moeten bieden voor de uitdagingen waarmee de energiemarkt momenteel wordt geconfronteerd.

Het onderzoek is gedaan door wetenschappers van de universiteit van Boedapest in Hongarije en de Berkeley-universiteit in de VS en onderzoekers van het Joint Research Centre van de Europese Commissie.

Lees meer nieuws over zonnepanelen en mis niets met onze Bright-app.