©Unsplash

'Kijk uit met aansluiten zonnepanelen op stopcontact'

'Kijk uit met aansluiten zonnepanelen op stopcontact'

14 augustus 2024 om 09:49
Update: 14 augustus 2024 om 19:55

Zonnepanelen worden doorgaans door professionals geïnstalleerd op het dak van een woning of een bedrijf. Er komen ook steeds meer doe-het-zelfpakketten waarmee je de panelen direct op het stopcontact kunt aansluiten. De NEN waarschuwt 'wees daar voorzichtig mee'. 

De NEN is een Nederlands instituut dat normen en richtlijnen opstelt. Deze zijn vooral bedoeld om de veiligheid van de consument te garanderen bij het gebruik van producten. Vanuit deze rol waarschuwt de NEN voor het gebruik van zonnepanelen die je direct op het stopcontact kunt aansluiten.

Niet altijd veilig

Een doe-het-zelfpakket bestaat een of meerdere zonnepanelen, een omvormer en wat montagemateriaal. De eerste opmerking van de NEN is dat niet elk dak geschikt is om iets dergelijks op te leggen. Daarnaast zijn de instructies niet altijd duidelijk hoe je de zonnepanelen vastzet op een dak. Een flinke storm kan namelijk een zonnepaneel in een dodelijk projectiel veranderen.

Ook zijn de gebruiksaanwijzingen vaak niet duidelijk genoeg. De NEN is bij het onderzoek op fouten gestuit. In de beschrijvingen wordt vaak ook niet voldoende benadrukt hoe belangrijk een juiste aansluiting is. Een stekker die niet goed vastzit kan namelijk heel makkelijk brand veroorzaken.

Aparte groep

In de NEN 1010 staat dat zonnepanelen op een aparte groep moeten worden aangesloten. Dat geldt ook voor de zonnepanelen met een stekker. Dat laatste staat vaak niet duidelijk genoeg omschreven.

Wanneer je een dergelijk pakket gaat gebruiken, moet je zorgen dat deze installatie, hoe klein hij ook is, op een aparte groep staat. Zo kan de zekering zijn werk doen wanneer teveel stroom over de kabels gaat. Gebruik je een groep waarop ook andere apparaten op staan, dan is het gevaar dat de kabels te heet worden en ontbranden. Dat is een reëel gevaar bij oudere huizen.

De NEN adviseert dat de verschillende instanties meer informatie en begeleiding gaan geven wat betreft de installatie van een dergelijk pakket. Dan kan de consument een weloverwogen beslissing nemen. Dezelfde consument moet natuurlijk ook de gebruiksaanwijzing goed lezen.

Lees meer over zonnepanelen en abonneer je op onze nieuwsbrief