Dit baanbrekende zonnepaneel is ultradun en haalt méér energie uit zonlicht

©OxfordPV

Dit nieuwe zonnepaneel is ultradun en haalt meer energie uit zonlicht
9 augustus om 01:49
Laatste update: 9 augustus om 02:36

Wetenschappers van de Universiteit van Oxford zeggen een primeur te hebben behaald met verbeterde zonnecellen van perovskiet. Dat is een veel dunner materiaal dan silicium, dat momenteel in de meeste zonnepanelen wordt gebruikt. Het nieuwe zonnepaneel moet meer elektriciteit opwekken en ook als coating zijn aan te brengen op bijvoorbeeld auto's, telefoons en rugzakken.

Het materiaal waar de nieuwe zonnecellen van zijn gemaakt is erg dun, zelfs dunner dan een menselijk haar. Met een dikte van iets meer dan een micron is het bijna 150 keer dunner dan een siliciumwafer. Met de nieuwe techniek zijn meerdere lichtabsorberende lagen in één zonnecel te stapelen. Daardoor kan er meer energie worden opgewekt uit dezelfde hoeveelheid zonlicht.

Hogere energie-efficiëntie

Het nieuwe type zonnecel moet volgens de onderzoekers uiteindelijk meer stroom opwekken dan gewone zonnepanelen die van silicium gemaakt zijn. Er wordt op meerdere plekken in de wereld al langer gewerkt aan dit soort perovskiet-zonnecellen, maar de uitvinding van het team in Oxford is veelbelovend vanwege de hoge energie-opbrengst. Er is een energie-efficiëntie van 27 procent gehaald, wat betekent dat 27 procent van het zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Dat is al beter dan de 22 procent efficiëntie die traditionele zonnepanelen halen.

Het bijzondere van de nieuwe techniek is dat er voor het eerst drie lagen perovskiet op elkaar zijn gelegd. Dat is een wereldwijde primeur. De energie-efficiëntie kan nog groter worden als er meer lagen op elkaar worden gelegd. Het team denkt dat zelfs een efficiëntie van 45 procent haalbaar is. 

Als coating aanbrengen

De nieuwe zonnecellen zijn ook op een folie en als coating te gebruiken. "We kunnen ons voorstellen dat perovskiet-coatings op bredere soorten oppervlakken worden aangebracht om goedkope zonne-energie te genereren, zoals het dak van auto's en gebouwen en zelfs de achterkant van mobiele telefoons", zegt een van de onderzoekers, Dr. Junke Wang.

"Deze innovaties kunnen leiden tot een nieuwe industrie, die materialen produceert om zonne-energie duurzamer en goedkoper op te wekken door bestaande gebouwen, voertuigen en objecten te gebruiken", denkt Henry Snaith, hoogleraar hernieuwbare energie.

Een nadeel van dit soort zonnepaneel is nu nog de kwetsbaarheid voor water en zuurstof, waardoor de levensduur een onzekere factor kan zijn.

Concurreren met gewone zonnepanelen

Voorlopig komt het nieuwe type zonnepaneel nog niet op de markt. Het begin van de commerciële massaproductie van perovskiet-panelen kan nog jaren op zich laten wachten. Maar uiteindelijk is het doel wel dat de nieuwe technologie moet kunnen concurreren met traditionele zonnepanelen. 

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.