©Freepik

Zonnepanelen in tandem-opstelling veel efficiënter door nieuwe spray

Zonnepanelen tot een derde efficiënter dankzij nieuw soort coating

1 augustus om 17:10

Zonnepanelen hebben een efficiëntie van 15 tot 22 procent: zoveel procent van het zonlicht wordt daadwerkelijk omgezet in energie. Daar valt dus nog wat te winnen, een nieuw soort organische coating lijkt veelbelovend.

Wetenschappers werken al langer aan het idee van hoogrendement-zonnecellen door die in tandem op te stellen. Dan worden twee verschillende typen zonnecel op of tegen elkaar gelegd, zodat één paneel een breder deel van het spectrum van het zonlicht kan opvangen. Tot zover klinkt het logisch, maar daar zitten natuurlijk haken en ogen aan – anders deden we het al wel.

Cellen stapelen voor meer stroom

Een combinatie van de gangbare silicium-zonnecellen en de veelbelovende maar fragiele zonnecel van perovskiet is al eerder in tandem-opstelling gemaakt. De silicium-cel absorbeert dan vooral licht uit het rode en bijna-infrarode deel van het spectrum, terwijl perovskiet zichtbaar licht in stroom omzet.

Maar: om dat perovskiet efficiënt te krijgen, moet het op micrometer-schaal worden gepolijst, en dat is peperduur. Bovendien gebeurt het onder hoge temperatuur, waardoor het kristallen raster waar een zonnepaneel van is gemaakt, op termijn wordt aangetast. Gevolg: een veel kortere levensduur van de zonnecel, en dan ben je nog nergens.

'Simpele' spray klinkt veelbelovend

En dan de doorbraak van de Chinese wetenschappers: een coating die het oppervlak van perovskiet glad kan maken, zonder dat de levensduur van de zonnecel beïnvloed. De coating kan als spray worden aangebracht en zorgt er zo voor dat de perovskiet-zonnecel op nanometer-schaal glad is, en dus efficiënt werkt.

Dat gebeurt zonder dat de levensduur van de zonnecel wordt aangetast, en zorgt volgens de wetenschappers dus voor een zonnecel-efficiëntie van bijna 31 procent. Dat is fors meer dan de huidige max van 22 procent efficiëntie. En als de levensduur inderdaad lijkt op die van huidige zonnepanelen, is dat helemaal goed nieuws. Andere tests met perovskiet zijn namelijk veelbelovend qua efficiëntie, maar schieten nog tekort in levensduur.

Meer zonnepanelen en mis niets met onze Bright-app.