Afgedankte zonnepanelen krijgen nieuw leven in lithium-ion-batterijen

©Pexels

Afgedankte zonnepanelen krijgen nieuw leven in lithium-ion-batterijen
16 juli om 15:41

Onderzoekers hebben succesvol het silicium van afgedankte zonnepanelen gebruikt om betere lithium-ion-batterijen te maken.

Zodra zonnepanelen het einde van hun leven hebben bereikt, belanden ze massaal op de vuilnisbelt. Onderzoekers zijn daarom op zoek naar manieren om losse componenten van deze panelen opnieuw in te zetten.

Met name silicium recyclen is een flinke uitdaging, maar het materiaal gebruiken voor lithium-ion-batterijen blijkt nu een uitkomst.

Silicium

Normaal wordt in lithium-ion-batterijen grafiet gebruikt voor het maken van anodes. Door daar silicium voor in te zetten, kunnen batterijen een betere energiedichtheid leveren. Het probleem is alleen dat het materiaal flink uitzet en krimpt en daarvoor voor problemen zorgt.

De onderzoekers van het Qingdao Institute of Bioenergy and Bioprocess Technology hebben daar wat op bedacht, door siliciumdeeltjes ter grootte van een micrometer te gebruiken, gewonnen uit afgedankte zonnepanelen. De deeltjes worden bij elkaar gehouden via een speciaal ontwikkeld elektrolyt.

Door de uitvinding kunnen deze verbeterende lithium-ion-batterijen goedkoper worden geproduceerd. De batterijen blijken zich in verschillende omstandigheden tevens goed te houden, dus kunnen bijvoorbeeld ingezet worden voor elektrische voertuigen.

Lees meer over zonnepanelen, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.