Terugverdientijd zonnepanelen: straks 20 jaar, of toch maar 7? Dat hangt er maar van af

©Freepik

Terugverdientijd zonnepanelen kan 7 of 20 jaar zijn, hangt van veel factoren af
1 juli om 16:47
Laatste update: 3 juli om 11:52

Het is nog maar de vraag wat het verdwijnen van de salderingsregeling doet met de terugverdientijd voor zonnepanelen. Die kan in het slechtste geval zelfs oplopen tot 20 jaar zo berekende Energievergelijk.nl.

Energie-aanbieder Zonneplan had vorige week zonnig nieuws. Want ook al verdwijnt de salderingsregeling – je eigen opgewekte stroom wegstrepen tegen later verbruik – blijft het terugverdienen van zonnepanelen rap: binnen 6 jaar. Hoewel die berekening volledig transparant is, kun je met grotendeels dezelfde som toch tot een hele andere uitkomst komen.

Daar wees Energievergelijk.nl ons op, dat een vergelijkbare berekening maakte, ook op basis van tien zonnepanelen. De site keek naar het effect van het verdwijnen van de salderingsregeling en maakte eigen berekeningen. Niet eentje, zoals Zonneplan, maar vijf verschillende met uiteenlopende scenario's. Zo is de stroomprijs immers niet te voorspellen. En nu sneuvelt de salderingsregeling, maar energiebedrijven moeten klanten straks nog wel gewoon een vergoeding bieden voor het terugleveren van hun opgewekte zonnestroom. Stel dat die eis ook verdwijnt, wat doet dat dan met de terugverdientijd?

Zwartste scenario's

Het meest ongunstige scenario van Energievergelijk gaat uit van het schrappen van de terugleververgoeding en een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur, inclusief energiebelasting en btw.

Die prijs is lager dan de huidige gemiddelde stroomprijs bij een vast contract van ruim 30 cent per kilowattuur. Door het totaal wegvallen van de vergoeding blijf je sterk achter en duurt het 20,5 jaar om de panelen à 4500 euro terug te verdienen. Maar ook een minimale vergoeding van 25 procent van de kale stroomprijs doet geen goed, en zorgt voor een terugverdientijd van 17 jaar.

Verwacht scenario: 12,5 jaar terugverdientijd

Hierbij gaat de site er vanuit dat energieleveranciers minstens 50 procent van de kale stroomprijs betalen voor de teruggeleverde stroom. De elektriciteitsprijs staat in deze berekening op een iets hogere 27,5 cent per kilowattuur inclusief energiebelasting en btw. Dan komt de terugverdientijd dus op 12,5 jaar, beduidend korter maar alsnog boven de 'standaard' van 7 jaar die de afgelopen jaren vaak geopperd werd, zelfs door de Rijksoverheid.

Gunstige scenario's: het kan ook meevallen

Dan komen we nu richting de scenario's waar Zonneplan rekening mee houdt. Eerst de tussenstap: nog steeds 50 procent van de kale stroomprijs voor je teruggeleverde stroom, maar nu met een elektriciteitsprijs van 30 cent per kilowattuur inclusief energiebelasting en btw. Dan heb je de 10 zonnepanelen binnen 8,5 jaar terugverdiend.

En dan de situatie het dichtst tegen die van Zonneplan, met de aanname dat energieleveranciers 80 procent van de kale stroomprijs betalen voor het terugleveren van zonne-energie, en ook weer een stroomprijs van 30 cent. En dan ben je ook volgens Energievergelijk met 7 jaar uit de kosten van je zonnepanelen.

De vraag is dus: wat krijg je straks voor je zonnestroom?

De twee belangrijkste factoren in de terugverdientijd van zonnepanelen zijn dus de op dat moment geldende kale stroomprijs en hoeveel procent daarvan je vergoed krijgt voor je teruggeleverde zonne-energie. De 80 procent die Energievergelijk als gunstig ziet, komt niet uit de lucht vallen. Die stond in de plannen van het demissionaire kabinet, dat de salderingsregeling langzamer wilde afbouwen, en dat het teruglevertarief dan minimaal 80 procent van het kale afnametarief moest bedragen.

Daarnaast is de energieprijs belangrijk: zowel omdat je daar hopelijk een percentage van betaald krijgt, maar ook omdat je meer bespaart bij hoge stroomprijzen dan bij lage stroomprijzen. Bij lage prijzen duurt het logischerwijs langer totdat jouw zonnepanelen zichzelf hebben terugverdiend. Vergeet ook niet de terugleverheffing die sommige energiemaatschappijen rekenen: die vervalt waarschijnlijk samen met de salderingsregeling in 2027, maar is tot die tijd ook een variabele factor.

En dan spelen ook nog je contractvorm en oriëntatie van de panelen een rol. Heb je panelen die traditioneel op het zuiden liggen, dan wek je het meeste stroom op in de middag, als de stroomprijs het laagst is. En dat merk je dan weer als je een dynamisch contract hebt, dat steeds populairder is. Dan zou je meer profiteren met een oost-west-opstelling, zodat je panelen in de ochtend en avond meer stroom opwekken. Die is dan zowel duurder te verkopen – dynamisch – of je verbruikt hem op die momenten zelf, omdat je dan vaker thuis bent. In de middag draai je je wasjes op de goedkope dynamische stroom.

Nu nog snel profiteren?

Je ziet het: de terugverdientijd is van een heleboel factoren afhankelijk. En het is nu nog vooral koffiedik kijken. Het kabinet moet nog gaan verduidelijken wat energieleveranciers straks moeten en mogen met de betalingen voor teruggeleverde stroom. En hoewel de verwachting is dat de stroomprijs daalt, hangt dat natuurlijk samen met de onvoorspelbaarheid van de wereldpolitiek.

Dan maar pakken wat je pakken kan? Zonneplan berekent dat je met zonnepanelen die je halverwege 2024 aanschaft, al voor 48 procent hebt terugverdiend wanneer de salderingsregeling per 1 januari 2027 afgeschaft wordt. Wel met het rooskleurige rekenvoorbeeld natuurlijk.

Meer over zonnepanelen en mis niets met onze Bright-app.