©Zonneplan

Onderzoek: zonnepanelen in 6 jaar terugverdiend, ook zonder salderingsregeling

Onderzoek: zonnepanelen in 6 jaar terugverdiend, ook zonder salderingsregeling

27 juni 2024 om 17:49
Update: 3 juli 2024 om 11:52

Ook zonder de huidige salderingsregeling en mét terugleverkosten voor de opgewekte stroom, kunnen zonnepanelen in 6 jaar terugverdiend worden. Dat concludeert energie- en zonnepaneelleverancier Zonneplan na eigen onderzoek.

“Wie halverwege 2024 tien zonnepanelen aanschaft, heeft deze al voor meer dan de helft terugverdiend wanneer de salderingsregeling in 2027 afgeschaft wordt.” Dat schrijft Zonneplan in het persbericht. De uitgebreide analyse staat op hun website en is op basis van klantverbruik maar ook toekomstige aanpassingen in de wetgeving.

Het kabinet-Schoof is van plan om de salderingsregeling in 2027 in één keer af te schaffen. Daarna komt er wel een verbod op terugleverkosten van leveranciers. Steeds meer energieleveranciers in Nederland zijn per kWh terug geleverde stroom kosten aan het rekenen, specifiek aan zonnepaneeleigenaren.

Minder belasting op stroom

Door de onzekerheid is de zonnepaneelverkoop in een dip beland, maar dat is helemaal nergens voor nodig, vindt Zonneplan. Hun berekeningen wijzen op een besparing van 909 euro per jaar, als je tien zonnepanelen op het dak hebt liggen. Ook als het nieuwe kabinet de salderingsregeling afschaft in 2027 en de terugleverkosten verdwijnen, hou je nog een jaarresultaat van 600 euro over. Zonneplan houdt daarbij ook rekening met de stroombelasting die tot en met 2030 steeds verder verlaagd wordt. Dat helpt groene alternatieven zoals zonnepanelen enorm.

Zonnepaneeleigenaren verdienen geld, ongeacht of ze een vast of een variabel energiecontract hebben. Wel profiteer je gemiddeld het meest met een dynamisch contract bij Zonneplan. Dan zou je in theorie een gemiddelde set van tien zonnepanelen al in 5 jaar kunnen terugverdienen. Ondertussen blijft de technologie rondom zonnepanelen ook niet stilstaan. Zo zijn er recent organische zonnepanelen ontwikkeld die evenveel energie ontwikkelen als de huidige varianten die met silicium gemaakt worden.

Lees meer nieuws over energie en mis niets met onze nieuwsbrieven.