Organische zonnepanelen halen evenveel energie uit de zon als normale zonnepanelen

©Polyu

Organische zonnepanelen halen evenveel energie uit de zon als normale zonnepanelen
25 juni 2024 om 22:02

Wetenschappers hebben organische zonnepanelen (OPV) ontwikkeld die een efficiëntie van 20 procent halen. Dat is een nieuw record. De zonnepanelen evenaren daarmee veel commerciële siliciumzonnepanelen.

Organische zonnepanelen gebruiken koolstofhoudende verbindingen om licht om te zetten in elektriciteit. De voordelen van organische zonnepanelen zijn hun flexibiliteit, lichtgewicht, kosteneffectieve productie via printtechnologieën en een mogelijk lagere milieubelasting.

Nadelen zijn echter meestal hun lagere efficiëntie en kortere levensduur vergeleken met traditionele zonnepanelen van silicium. Ook kunnen de materialen gevoeliger zijn voor degradatie door blootstelling aan licht, zuurstof en vocht.

Efficiëntie wordt steeds beter

Die lagere efficiëntie kan je nu van het lijstje nadelen schrappen. Wetenschappers uit Hongkong zijn er eerder dit jaar in geslaagd OPV’s te ontwikkelen met een efficiëntie van 19,9 procent. Dat blijkt uit een studie die onlangs is verschenen in vakblad Nature Communications.

Volgens Tech Xplore hebben de wetenschappers intussen nog hogere efficiënties behaald. Zo’n decennium geleden haalden wetenschappers nog maar de helft.

Ook geschikt voor op je rugzak

Dat kan weleens betekenen dat OPV’s binnenkort interessant genoeg worden om op de markt te komen. Organische zonnecellen hebben diverse toepassingsmogelijkheden vanwege hun flexibiliteit en lichtgewicht karakter.

Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in draagbare elektronica zoals geïntegreerde zonnepanelen in kleding en rugzakken. Daarnaast zijn ze geschikt voor flexibele displays en als zonneladers voor kleine apparaten.

Lees meer nieuws over energie en mis niets met onze nieuwsbrief.