Salderingsregeling zonnepanelen stopt vanaf 2027, zo wil het nieuwe kabinet
De salderingsregeling voor zonnepanelen gaat toch stoppen, als het aan het komende nieuwe kabinet ligt. In de budgettaire bijlage van het hoofdlijnenakkoord, dat de PVV, NSC, VVD en BBB vannacht presenteerden, staat dat de salderingsregeling vanaf 1 januari 2027 volledig geschrapt wordt. Eerder werd het stopzetten van de salderingsregeling nog geblokkeerd in de Eerste Kamer.
Zonnepanelen worden niet genoemd in het hoofdlijnenakkoord, dat de vier politieke partijen na zes maanden onderhandelen vannacht presenteerden. Toch staat er in de budgettaire bijlage dat de salderingsregeling vanaf 1 januari 2027 volledig geschrapt wordt. Dit betekent dat eigenaren van zonnepanelen dan geen vergoeding meer krijgen voor stroom dat ze terug leveren aan het net. Dat is nu nog wel het geval.
Voorstel nog niet rond
Het voorstel moet eerst nog goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer. De vier politieke partijen gaan nu over op een kabinetsformatie en dat kabinet gaat het hoofdlijnenakkoord omzetten in regeerprogramma. De kogel is dus nog niet helemaal door de kerk over de salderingsregeling.
Toch extra kosten voor zonnepaneeleigenaren
In februari werd het afschaffen van de regeling nog van tafel geveegd door de BBB en Groenlink-PvdA in de Eerste Kamer. Het voorstel was toen om het al vanaf begin 2025 stop te zetten. Als reactie hebben de afgelopen maanden verschillende energiemaatschappijen extra kosten aangekondigd, speciaal voor zonnepaneeleigenaren. Onder andere Eneco en Oxxio legden uit dat het terugleveren van stroom aan het net, hen extra geld kost. Dat willen ze op deze manier direct aan de klanten met zonnepanelen terugrekenen. Of de extra kosten teruggedraaid worden met het afschaffen van de salderingsregeling, is nog niet bekend.
Zonnepanelen blijven enorm populair in Nederland en worden ook steeds beter en betaalbaarder. Met een simpele aanpassing kun je zonnepanelen zelfs veel effectiever maken.
Meer kerncentrales
Het aankomende kabinet geeft verder in het hoofdlijnenakkoord aan dat ze zich meer gaan richten op kernenergie. De kerncentrale in Borssele moet openblijven, naast de twee kerncentrales die momenteel al gepland worden. De PVV, BBB, NSC en VVD willen daarbovenop nog twee kerncentrales bouwen.
Lees meer nieuws over energie, en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.