Goed nieuws: salderingsregeling niet afgebouwd, zonnepanelen blijven aantrekkelijk

©Pexels

Goed nieuws: salderingsregeling niet afgebouwd, zonnepanelen blijven aantrekkelijk
13 februari om 13:04
Laatste update: 17 februari om 12:53

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt de komende jaren toch niet afgebouwd. Het kabinet wilde dat, maar de Eerste Kamerfractie van GroenLinks-PvdA steunt de plannen niet en heeft vandaag tegen de afbouw gestemd.

De salderingsregeling is bij mensen met zonnepanelen welbekend. Sinds 2004 zorgt de regeling ervoor dat je energie die je zelf opwekt met zonnepanelen mag wegstrepen tegen energie die je afneemt van de leverancier. Bij oude meters liep je meter dan letterlijk achteruit, op zonnige momenten – huidige slimme meters maken de rekensom automatisch. Bovendien betaal je dan ook minder energiebelasting: onderaan de streep heb je immers minder stroom verbruikt.

De regeling is ingesteld om zonnepanelen extra aantrekkelijk te maken, zeker toen die destijds duurder en minder efficiënt waren. Inmiddels hebben veel mensen zonnepanelen en zijn ze goedkoper en beter, en loopt de overheid steeds meer geld mis vanwege niet geïnde energiebelasting. Het kabinet wilde de salderingsregeling dus stapsgewijs afbouwen, zodat je een steeds kleiner deel zou mogen wegstrepen, totdat je in 2031 dus helemaal niet meer zou mogen salderen.

GL-PvdA: 'oneerlijk voor wie nu aan de beurt is'

De Eerste Kamerfractie van GroenLinks-PvdA vond het oneerlijk dat de voordeelregeling afgeschaft zou worden op het moment dat zonnepanelen eindelijk binnen bereik komen van de lagere inkomens. Want één op de drie koophuizen heeft dan wel zonnepanelen, bij huurhuizen is dat een lager aandeel. Als de regeling nu stopt, zouden vooral mensen met een ruimere portemonnee ervan hebben geprofiteerd.

Bovendien is er nog geen alternatief voor de regeling, los van de hoop van energieminister Jetten dat de prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Daarmee zou de terugverdientijd zo'n zeven tot negen jaar blijven, ook als de saldering afgebouwd zou worden. Een ander argument tegen de salderingsregeling zijn de oplopende kosten voor de netbeheerder en energieleveranciers. Die maken steeds hogere kosten door de druk die alle zonnepanelen aan het stroomnet toevoegen, en die kosten worden evenredig doorberekend onder de klanten – ook zonder zonnepanelen.

Toekomstbestendig?

De salderingsregeling blijft nu dus gewoon bestaan, zonder dat die afgebouwd wordt. Dat is goed nieuws voor zowel eigenaren van zonnepanelen als voor mensen die nog twijfelden over de aanschaf. Het is altijd mogelijk dat een volgend kabinet alsnog besluit om iets aan de regeling te doen, al lijkt die kans voorlopig klein.

De partijen BBB en PVV, ook goed vertegenwoordigd in de Eerste Kamer, stemden ook tegen de afbouw van de regeling. Bovendien gaat zo'n besluit niet over één nacht ijs. Het besluit voor de nu weggestemde afbouw van de regeling werd in 2017 al genomen, maar sneuvelt jaren later dus alsnog.

Meer over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.