Netbeheer Nederland: Energie van zonnepanelen moeten mensen vooral zelf gebruiken
Netbeheerders hebben in 2023 gezien dat er steeds meer huishoudens voor zonnepanelen kiezen. Er liggen op bijna 2,6 miljoen woningen in Nederland zonnepanelen, terwijl dat er een jaar eerder 2 miljoen waren. Echter kleeft er ook een probleem aan de grote hoeveelheid zonnepanelen. Netbeheer Nederland zou graag zien dat die huishoudens de opgewekte energie zelf gebruiken.
32 procent van alle woningen in Nederland heeft zonnepanelen en dat maakt ons een van de voorlopers in Europa. Wel werd er gezien dat vooral het eerste half jaar van 2023 sterk was qua groei in zonnepanelen: later in het jaar nam het aanzienlijk af. Wat de vereniging van elektriciteit- en gasnetbeheerders in Nederland nog meer ziet, dat is dat de opgewekte stroom eigenlijk te weinig wordt gebruikt door huishoudens zelf. Het schrijft: “De groei van het aantal zonnepanelen maakt de urgentie om de eigen stroom te gebruiken nog groter. Vooralsnog wordt slechts een klein deel van de opgewekte stroom thuis gebruikt, zo’n 30-40%.”
Stroom leveren
De rest van die stroom wordt geleverd aan het elektriciteitsnet, maar dat kan lokaal voor overbelasting zorgen. Dat werkt vervolgens het uitschakelen van omvormers in de hand. De vereniging vindt het beter als de opgewekte stroom zelf meer wordt benut en verwijst dan bijvoorbeeld naar het opladen van de auto, of het wassen als de zon schijnt in plaats van in de avonduren. Veel mensen wassen in de avonduren omdat dit vroeger de daluren waren en het dan goedkoper was, echter is dat met zonnepanelen uiteraard precies andersom.
Volgens de directeur Beleid en Energietransitie van de organisatie, Hans-Peter Oskam, stimuleert de salderingsregel dat mensen stroom terugleveren. “Afschaffen van de salderingsregel betekent dat er ruimte op de netten komt voor meer woningen met zonnepanelen. De huidige salderingsregeling stimuleert namelijk het terugleveren van stroom en draagt daardoor bij aan de volle netten en het regelmatig afschakelen van zonnepanelen. Inmiddels is het beter om te kijken naar een stimulans om meer stroom te gebruiken op de momenten dat er veel wordt opgewekt.”
Elektriciteitsnet verzwaren
Er wordt al veel geïnvesteerd om het elektriciteitsnet te verzwaren, zoals door de lening die de overheid verstrekt om te zorgen dat die ontwikkelingen wel doorgaan. Echter is het juist door allerlei nieuwe ontwikkelingen nog harder nodig om het netwerk te verzwaren: laadpalen voor elektrische auto’s hebben bijvoorbeeld ook veel stroom nodig. Daarnaast meent Netbeheer Nederland dat het ook de taak van consumenten is om hun zonnepanelen te registeren, zodat er meer informatie is over waar en hoeveel zonnepanelen er aanwezig zijn op daken, zodat de netbeheerders het beter kunnen verdelen.