Amerika plaatst zonnepanelen op een rivier en dat heeft verrassende voordelen
Arizona heeft een primeur: de Amerikaanse staat krijgt de eerste zonnepanelen over een rivier. Het heeft lang geduurd voordat het project doorgang kon vinden, maar nu is het zover. Er is bovendien een interessante ‘bijvangst’: de zonnepanelen helpen de droogte tegen te gaan.
Het is op dit moment enorm droog in Arizona: al 15 jaar duurt deze droogte en dat betekent dat er veel natuurbranden ontstaan en er in de Colorado-rivier steeds minder water stroomt. Tijd voor een nieuwe oplossing om die problematiek het hoofd te bieden en die komt in de vorm van zonnepanelen die over de rivier worden geplaatst.
Minder verdamping
Omdat ze als een soort brug over de rivier worden gepositioneerd worden, zal er minder water uit de rivier verdampen door de hete zon. Het water zorgt er op zijn beurt voor dat de zonnepanelen wat verkoeling krijgen aan de onderkant. Daarnaast wordt er door diezelfde zon die op de panelen schijnt flink wat elektriciteit gegenereerd. Het is ook geen kleine brug: de staat is van plan om de zonnepaneelbruggen over een afstand van 289 kilometer te installeren. Niet aan één stuk, maar wel een heleboel kriskras door de staat.
Het project zal een paar jaar in beslag nemen en wordt onder andere van geld voorzien door de Amerikaanse overheid en de engineers uit het leger dragen qua kennis en kunde hun steentje bij. In eerste instantie wordt er een gedeelte van 305 meter van zonnepanelen voorzien en is het plan om daaruit 1 megawatt hernieuwbare energie te halen.
Zonnepanelen boven een rivier
Overigens is het niet helemaal een primeur: in 2015 wist er in Gujarat, India, al een succesvolle pilot te worden gedaan met zonnepanelen over de Krisna-rivier van in totaal 750 meter lang. Het had alles om een succes te zijn, maar het project verloopt tot nu toe langzaam, mede omdat het moeilijk is om de panelen goed te laten aansluiten. Zonde, want er is ook een gedeelte dat juist niet hoeft: bij zonnepanelen die boven een rivier worden geplaatst is het aankopen van land niet altijd nodig.
In Californië wordt nu ook een pilot gestart, waarbij er naast de eerder genoemde voordelen ook hoop is dat de zonnepanelen de groei van ongewenste gewassen in en rond het water tegengaan.
Meer lezen? Abonneer je nu op de Bright-nieuwsbrief.