© JKU

Deze drone haalt zijn stroom uit flinterdunne zonnepanelen

Deze drone haalt zijn stroom uit flinterdunne zonnepanelen

24 april 2024 om 22:36

Wetenschappers hebben flinterdunne en flexibele zonnepanelen ontwikkeld die gebruikt kunnen worden om een drone van stroom te voorzien. De technologie kan ook gebruikt worden om draagbare gadgets aan te drijven.

Wetenschappers van de Oostenrijkse Johannes Kepler University Linz hebben zonnepanelen ontwikkeld die perovskiet als basis hebben in plaats van silicium. Dat materiaal is beter in staat om zonne-energie om te zetten naar andere vormen van energie. De zonnepanelen die ze ontwikkelden zijn in staat 44 watt per gram te produceren. 

De onderzoekers publiceerden er een studie over in het vakblad Nature Energy. De zonnecellen zijn 20 keer dunner dan een menselijke haar en hebben een efficiëntie van 20,1 procent. Dat wil zeggen dat 20,1 procent van alle zonne-energie die ze absorberen kan worden omgezet naar stroom. Commerciële zonnepanelen halen een efficiëntie van tussen 15 en 22 procent. 

Getest met een drone

Behalve het feit dat ze zeer dun zijn, zijn de zonnecellen ook flexibel. Dat maakt het mogelijk om ze te gebruiken in draagbare elektronica, internet-of-things-apparaten en meer, aldus de makers. 

Om aan te tonen hoe efficiënt ze zijn, plaatsten de onderzoekers 24 zonnecellen op een commerciële drone. De cellen zelf maken slechts 0,25 procent van het totale gewicht van de drone uit, maar kunnen die herhaaldelijk opladen, zonder dat die aan de stekker hoeft. Wanneer dergelijke drones op de markt komen, is niet bekend.

Kijk ook onze review van de nieuwe DJI-drone.

Lees meer nieuws over zonnepanelen en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.