Thuisbatterij van Zonneplan heeft nu 'zelfconsumptie': optimaal gebruik van je eigen zonnestroom

©Zonneplan

Thuisbatterij Zonneplan kan overtollige zonnestroom opslaan voor zelfgebruik
26 juli om 11:15

De thuisbatterij van Zonneplan heeft een nieuwe laadmodus: zelfconsumptie. Daarbij wordt al je eigen niet-verbruikte zonnestroom opgeslagen voor later gebruik. Je bent dan een stuk onafhankelijker van het stroomnet, maar het is niet per se de meest rendabele optie.

De thuisbatterij van Zonneplan werd bij de introductie duidelijk onderscheiden van andere thuisbatterijen, die er vooral zijn om je eigen zonnestroom op te slaan. De batterij van Zonneplan is er meer als hulpmiddel voor de problemen op de energiemarkt, waarbij vraag en aanbod niet altijd op elkaar aansluiten. De Nexus-batterij van Zonneplan strijkt stroom-pieken en -dalen glad door zelfstandig goedkope stroom in te kopen bij veel zon, en die te verkopen bij weinig zon.

Nu voegt Zonneplan alsnog die andere modus toe, in eerste instantie als bèta-test en eigenlijk totaal gericht op gebruikers met zonnepanelen – alle merken zijn geschikt. Bij de modus Zelfconsumptie schakelt de thuisbatterij elke 5 minuten met je slimme energiemeter. Alle overtollige stroom die je panelen opwekken, vloeit bij de zelfconsumptie-modus automatisch naar de thuisbatterij. En is het donker, dan wordt je stroomverbruik eerst vanuit de thuisbatterij geleverd, waarbij zo min mogelijk stroom van het net wordt afgenomen.

Volledig van het net nog niet mogelijk

De modus is er eigenlijk vooral voor mensen die meer zelfvoorziening een prettig idee vinden. Volledige onafhankelijkheid van het stroomnet is volgens Zonneplan momenteel nog niet mogelijk. "Er zijn teveel momenten waarop zonnepanelen te weinig opwekken om de batterij voldoende op te laden voor het eigen verbruik. Vooral in de wintermaanden zullen de meeste zonnepanelen sets niet voldoende opwekken om je onafhankelijk te maken van het stroomnet", aldus Zonneplan.

Wel verbruik je veel meer van je eigen zonnestroom als je de zelfconsumptie-modus aanzet: van normaal gesproken gemiddeld 30 procent naar nu 60 procent van je totale stroomverbruik wordt dan gedekt door je eigen zonnepanelen. "Veel hoger is voor gemiddeld huishoudens bijna niet mogelijk", stelt Zonneplan.

Niet de meest rendabele oplossing

Hoewel zelfconsumptie aan de ene kant een prettig idee geeft – geen terugleverkosten, meer zelfvoorziening – is het onder de streep waarschijnlijk niet de meest rendabele optie. Met andere woorden: als je de normale Powerplay-modus van de Zonneplan-batterij aanzet, hou je onder de streep waarschijnlijk meer over. Op dat moment handelt de batterij namelijk wel zelfstandig in energie, maar bij de zelfconsumptie-modus is dat niet mogelijk. Gebruikers kunnen straks maximaal eens per 4 uur wisselen tussen Powerplay en Zelfconsumptie.

En ook opvallend: de normale modus van de thuisbatterij maakt volgens Zonneplan meer positieve klimaatimpact dan de zelfconsumptie. Met de normale modus laadt de batterij namelijk niet alleen met jouw eigen panelen, maar ook met de terugverende panelen van iedereen in de buurt. Dan is de batterij veel sneller vol, en kan meer van die groen opgewekte stroom worden teruggeleverd aan het net als daar vraag naar is. Dat scheelt meer fossiel opgewekte energie dan wanneer je alleen voor je eigen verbruik de batterij aanspreekt.

BTW-teruggave is een vaag verhaal

Overigens is er wel wat vaagheid over de btw-teruggave bij gebruik van zelfconsumptie. Neem je een thuisbatterij die actief handelt, dan is dat een zakelijke aangelegenheid. Neem je een thuisbatterij voor je eigen stroomopslag, is dat persoonlijk gebruik. In dat geval heb je geen recht op belastingteruggaaf. Maar gebruik je een combinatie van handel en zelfconsumptie, dan weer wel.

Alleen: er de Belastingdienst heeft momenteel nog geen duidelijke richtlijnen over hoe vaak je de batterij als handelsbatterij dient in te zetten voor BTW-teruggave. Van de andere kant: als de Nexus-batterij koopt als handelsbatterij en later gebruikt als thuisbatterij, zal dat waarschijnlijk niet bovenaan de lijst staan bij de belastingcontroleur…

Meer over thuisbatterijen en mis niets met onze Bright-app.